info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni


My New Hpone...

Weee~..
assalamualaikum semua..
impian ku yang pertama sudah tercapai..
hehe..
nak tau ape impian sarah???
jeng..jeng..jeng..
NOKIA 5130 xpressmusic...
huhu...
pade korang maybe biasa2 jew...
but sarah happy sangat coz dapat hpone nie....
i likeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!...
x terkata la...sarah rase mcm ngah mimpi lak..
hehe...
k...papai nak testing hpone lame...
opss...silap lak...nk testing hpone baru...hah...baru betoi....
Betoi...betoi...betoi....
n_n


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

today...today....n today.....

Hai...HAi....semua....eeee...windunye ngan korang...hehe....lame gak sarah x update blog nie kan...huhu....i'm so busy.....hari2 dew kelas...hari2 sekola...so penat...x dew mase tok update new post... n_n ...u..u...n u....nape ek dalam bape minggu nie sarah x dew selera nak makan...urmmm.....adakah faktor cuaca yang x menentu atau pown sebab ade something wrong at my body.....urmm...confius la ...sarah x nak sakit....tapi memang dalam bape hari nie kepala sarah agak sakit....and rasa macam nak pengsan pown ade....takut la.....
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Lalalalala~


One day.....i'm so lonely....Lonely.....im mrs lonely..i have nobody...for my own...i'm so lonely...i'm mrs lonely..i have nobody...for my own..i'm so lonely..


(off la dulu music dumper kat bawah too an kte dgr same2 lagu nie..)

Lonely I'm Mr Lonely,
I have nobody,
For my owwnnn
I'm so lonely, I'm Mr. Lonely
I have nobody,
For my owwnnn
I'm so lonely,

Yo this one here goes out to all my playas out there ya kno got that one good girl whose always been there like ya
Kno took all the bullsh*t then one day she cant take it no more and decides to leave

I woke up in the middle of the night and I noticed my girl wasn't by my side, coulda sworn I was dreamin, for her I was
Feenin, so I hadda take a little ride, back tracking ova these few years, tryna figure out wat I do to make it go bad, cuz
Ever since my girl left me, my whole life came crashin

I'm so lonely (so lonely),
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Cant belive I hadda girl like you and I just let you walk right outta my life, after all I put u thru u still stuck
Around and stayed by my side, what really hurt me is I broke ur heart, baby you were a good girl and I had no right, I
Really wanna make things right, cuz without u in my life girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girl

Been all about the world ain't neva met a girl that can take the things that you been through
Never thought the day would come where you would get up and run and I would be out chasing u
Cuz aint nowhere in the globe id rather be, aint noone in the globe id rather see then the girl of my dreams that made me
Be so happy but now so lonely

So lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girrll

Never thought that id be alone, I didnt hope you'd be gone this long, I jus want u to call my phone, so stop playing girl and
Come on home (come on home), baby girl I didn't mean to shout, I want me and you to work it out, I never wished Id ever
Hurt my baby, and its drivin me crazy cuz...

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own)

I'm so lonely (so lonely)
I'm Mr. Lonely (Mr. Lonely)
I have nobody (I have nobody)
To call my own (to call my own) girll

Lonely, so lonely
So lonely, (so lonely),
Mr. Lonely, so lonely
So lonely, so lonely, (so lonely), Mr. Lonely



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

18/6/2011 Takziah..

Hari nie satu lagi berita yang membuatkan ku sedih....sowang demi sowang owang yang aku sayang pergi meninggalkan ku....hari nie my grandfather telah pown pergi buat selama-lamanye....kesian mak sedih....allah lebih menyayangi atok....moga atok ditempatkan dikalangan orang yang beriman ...amin.....mak long cakap jenazahnye dikebumikan esok ...sebab ari nie x sempat....nk tunggu family2 len agi....k la sarah nk off jap ea....assalamualaikum ...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

jiwa kacau

huhu...kacau...kacau...kacau....mmg kacau la...selesai satu masalah...timbul lagi masalah len....ape la nasib....masalah ngn bf dah okey...sekarang lak masalah ngan adeQ angkat lak....
too adeQ ecah: please la dik bagitau akaq ape masalah sebenarnye....kenapa adeq marah sangat kat akaq nie....ape salah akaq.....akaq dah cuba buat yang terbaik tok adeq ngn fatin....nape adeq wat akaq camni....please la jangan wat akaq camni...akaq sayang adeq2 akaq nie....kite satu family...jgn la nk gaduh....jgn la nk cemburu....adeq please la paham perasaan akaq.....jangan la wat akaq camni...akaq penat dah adeq...akaq penat.....akaq x sanggup jalani situasi sebegini....adeq akaq minta maaf if akaq dew wat salah.....hope adeq baca entry nie k.....
k la dik...see u..take care.....assalamualaikum
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

2 hari lagi.. ^_^

Assalamualaikum........

Dialog perbualan:
Daniel : Ape yang 2 hari lagi too cik Laila oi...happy semacam jew.. ??
Laila: nothing happen...lalalala~ ..
Daniel : cakap la.....gitu an..x sayang kite agi kew...????
Laila : alololo...majuk kew ..saya sayang awok la....tol x dew pape..x penting pown.. n_n
Daniel : yew la..yew la...saya x tanya lagi...too hak awokkan...urmm...
laila :  awok jangan la camni...tol la awak x dew pape pown...saya saje jew nk happy x kan la x boleh..kang saya nangis kang baru awok tau...

Daniel : yew la..yew la...sowie ea sayang...senyum la sikit...
Laila : Okey... 
Daniel : hehe....cam too la...kan comay... n_n


OKEY CUT!!!!!!! HEHE...ape2 jew la sarah...huhu....sebenarnye dialog diatas too x dew kaitan langsung ngan tajuk too kan...saje2 just nak hilangkan bosan.... hehe....yang lagi 2 hari jew too sarah nk cakap tinggal 2 hari jew cuti skola....hari isnin minggu depan dah skola.....dah x dapat la nk update agi...nk focus kan kat SPM lak....
P/S: homework dah siap lom cik sarah......hehe.... (mesti la dah... nampak beno nipunye.. wekk..)
(comey x??? ngeh~)

k la...dadadada..papai semua...mmmuuuuaaaahhhh
(gilo ape dax sowg nie..)
abaikan jew la k kawan2..
meyh tgk pic kat bawah nie...
loading....
.
.
.
.
.
.
.
.
..
..

.
.
.
.
(untuk awok2 semua.... I LOVE YOU)
^_^



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Contest Best Header Ever

Assalamualaikum semua,
sarah nk join contest lagi kali nie contest dari fazreenfathil ..
x moo banyak cakap kite mulakan sekarang k....

(click banner nie if nk join contest nie)

Sebelum sarah persembahkan header sarah sarah nak bagitau syarat2 penyertaannye....:
  •  Buat entry yang bertajuk: CONTEST  BEST HEADER EVER!!!
  • Letak banner contest ni kat entry anda dan digalakkan untuk letak banner contest kat sidebar korang.
  • Paling penting..letak banner blog anda kat entry tu..(di bawah banner blog ni).
  • Kemudian.. untuk sentiasa update gan perkembangan contest ni..digalakkan follow blog ni. (sarah dah follow dah :D
TTARIKH TUTUP: 1 JULAI 2011

okey nk tau lebih lanjut pergi sini.. contest best header ever

Now sarah nk tunjuk header sarah yang nk ditandingkan...
..
..
..
..
..

headernye transparent tau...huhu....k la...bye...assalamualaikum..
moga2 sarah menang ek..hehe..(mengharap la too...gurau jew..sarah just nk cuba nasib jew... n_n)


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

MASALAH SENGGUGUT

Masalah senggugut kerap dialami oleh sesetengah kaum wanita ketika datang bulan atau Period. Ada yang teruk dan ada juga yang tidak. Senggugut juga secara tidak langsung mengganggu emosi wanita yg mengalaminya dan membuatkan mereka merasa betul-betul tidak selesa. (inilah yang menyebabkan anda tidak mahu pergi ke sekolah mahu pun kerja dan hanya ingin berehat di rumah sahaja).So hari nie sarah nk terangkan and kongsi info nie kepada kalian semua khususnye untuk kaum wanita. info by sihatselalu

APA ITU SENGGUGUT ?

Ada lagi ke masih tak tau mengenai senggugut nie??? for remaja yang baru meningkat dewasa maybe tak berapa tahu kan . Okey sarah jelaskan k.....
Senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea. Ia merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan Haid. Ia mungkin lebih teruk semasa 2 hari pertama dan tidak semestinya akan dialami setiap kali haid. Bagi sesetengah gadis, mereka mengalami senggugut yang teruk manakala yang lainnya, cuma kesakitan yang agak sederhana atau sedikit.

APAKAH PENYEBAB SENGGUGUT ?

Anda mungkin mula mengalami senggugut sekitar 6 hingga 12 bulan selepas bermulanya haid yang pertama. Untuk sesetengah gadis lain, mereka mungkin mula mengalaminya apabila mereka berumur 20 atau 30 tahun. Kesakitan senggugut ini adalah disebabkan pengecutan atau pergerakan kuat otot-otot uterus. Senggugut mungkin menjadi disemenorea primer atau sekunder bergantung kepada penyebabnya :
  • Dismenorea Primer
    Kebanyakan gadis telah mengalami senggugut bermula haid pertama mereka atau sejurus selepas itu. Gadis yang mendapat haid pada umur 12 tahun atau lebih awal dan mereka yang mempunyai haid lebih lama lebih berkemungkinan untuk mengalami dismenorea primer.

    Dismenorea jenis ini tidak disebabkan oleh penyakit lain seperti ketumbuhan abnormal ataupun jangkitan. Doktor mungkin tidak akan menjumpai apa-apa yang luar biasa pada tubuh semasa pemeriksaan. Punca-punca dismenorea primer termasuklah :
* Ketidakseimbangan bahan kimia – Oleh kerana keseimbangan merupakan perkara utama dalam mengekalkan kesihatan, ketidakseimbangan sesetengah bahan kimia di dalam tubuh boleh menyebabkan senggugut.

Bahan kimia yang menyebabkan senggugut adalah prostaglandin. Prostaglandin merupakan kimia yang membuatkan kita merasai kesakitan apabila ia berinteraksi dengan penghujung saraf kesakitan dalam tubuh.

Wanita yang mengalami senggugut menghasilkan lebih banyak prostaglandin di dalam uterus mereka. Ini menyebabkan otot di dalam uterus mereka bergerak lebih kuat dan lebih kerap pada hari pertama haid. Semakin kuat pergerakan otot uterus semakin kurang darah mengalir ke kawasan itu. Kekurangan aliran darah ini menyebabkan hujung saraf di dalam uterus semakin sensitif pada kesakitan.

* Genetik - Ada juga yang berkata gen mungkin memainkan peranan penting di sini. Sekiranya anda mengalami senggugut, kakak, makcik atau ibu mungkin turut sama mengalaminya.
  • Dismenorea Sekunder

    Dismenorea sekunder adalah apabila senggugut bermula sekitar 2 tahun atau lebih selepas period pertama. Sesetengah wanita yang mengalami senggugut jenis ini dapat diubati dengan pil penahan sakit. Senggugut jenis ini memerlukan rawatan lanjutan oleh doktor.
Dismenorea sekunder disebabkan oleh :

# Ketumbuhan polips atau sista pada ovari atau uterus
# Jangkitan
# Radang rongga pelvis
# Endometriosis
# Penyakit usus seperti apendisitis
# Kehamilan ektopia atau kehamilan di dalam tiub fallopio

Wanita yang menghidap endometriosis kadang-kadang mengalami senggugut yang amat teruk. Ia boleh berlaku setiap kali mereka haid. Endometriosis terjadi apabila sebilangan kecil tisu yang menyerupai uterus tumbuh dalam struktur lain pada tubuh.

MENGAPA ADA YANG MENGALAMI SENGGUGUT DAN ADA YANG TIDAK?

Sesetengah wanita mungkin mempunyai gen yang menyebabkan mereka lebih terdedah kepada senggugut. Beberapa kajian menunjukkan gen merupakan faktor utama. Gen membuatkan seseorang mengalami tahap senggugut yang berlainan.

Faktor lain seperti diet dan suasana persekitaran juga memainkan peranan. Diet yang berlemak, rendah protein dan rendah serat boleh meninggikan risiko untuk mengalami senggugut.

Pengambilan gula yang banyak dan alkohol serta kopi semasa haid boleh mengakibatkan senggugut. Wanita yang merokok lebih berisiko untuk mengalami senggugut berbanding yang tidak merokok. Rehat yang tidak mencukupi dan tekanan yang tinggi di tempat kerja dan sekolah boleh mengganggu keseimbangan bahan kimia di dalam badan seterusnya mengakibatkan senggugut.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan senggugut. Ada faktor yang tidak dapat dielak seperti gen tetapi faktor lain seperti diet boleh diubah. Jadi, sebenarnya senggugut boleh dicegah atau setidak-tidaknya boleh mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan dengan mengamalkan gaya hidup sihat.

BILA ANDA PERLU BERJUMPA DOKTAR ?

Sakit tidak didapat dijangka. Siapa yang mahu sakit? Tetapi kesakitan yang dirasai kerana senggugut boleh membantu anda memahami apa penyebabnya. Anda akan mengetahui yang kamu mengalami dismenorea primer apabila :
  • Kesakitan telah mula dirasai sejak pertama kali kamu haid atau 6 hingga 12 bulan selepas itu.
  • Kesakitan mula dirasai beberapa jam sebelum atau sejurus selepas permulaan haid.
  •  Dua hari pertama haid adalah paling sakit.
  • Kesakitan mungkin akan hilang 2 atau 3 hari selepas permulaan haid.
  • Kesakitan mungkin dirasai di bahagian belakang badan, peha dan kaki.
Jika kesakitan bermula beberapa hari sebelum permulaan haid dan berpanjangan selama 3 hari, dan anda juga menyedari ada beberapa benjolan dalam abdomen, muntah yang kerap, dan perubahan dalam aliran haid, eloklah berjumpa doktor. Sekiranya anda aktif dalam aktiviti seks dan mengalami kesakitan semasa melakukan seks, anda juga harus mendapatkan pemeriksaan doktor.

ADAKAH SAYA AKAN MENGALAMI SENGGUGUT SELAMA-LAMANYA?

Adalah lebih elok sekiranya anda mengetahui yang anda mengalami dismenorea primer atau sekunder. Dismenorea primer terjadi kepada wanita yang ovarinya hanya mengeluarkan sebiji telur setiap bulan. Golongan wanita ini mempunyai kitaran haid yang normal dan akan haid setiap bulan.

Sesetengah perempuan akan berhenti mengalami dismenorea primer apabila mereka semakin dewasa dan mempunyai anak. Apabila anda semakin tua dan tubuh berhenti mengeluarkan hormon yang cukup seperti estrogen dan progestrone, anda tidak akan mengalami period lagi. Ketika ini, dismenorea primer juga akan hilang. Maknanya anda tidak akan menderita selama-lamanya!

Apabila dikesan yang senggugut anda disebabkan jangkitan atau pertumbuhan tidak normal seperti sista atau polips, jadi ia harus dirawat terlebih dahulu oleh doktor. Sebaik sahaja penyebab disemenorea sekunder dirawat, kesakitan mungkin berkurangan atau hilang.

BOLEHKAH SENGGUGUT DICEGAH?

Bagi dismenorea primer, doktor akan memberi rawatan seperti pil perancang dan pil penahan sakit. Anda boleh mengurangkan kesakitan atau kekerapannya dengan hidup secara sihat. Beberapa langkah untuk panduan :
  • Perbaiki diet. Jangan cuba untuk hilangkan berat badan secara drastik. Makan makanan yang mengandungi banyak protein dan tinggi kandungan seratnya. Makan banyak sayur-sayuran, kekacang, ikan salmon, ikan sardin dan parsli.
  • Kurangkan garam.
  • Variasikan pilihan minuman. Banyakkan minum jus buah-buahan. Ia lebih enak dan sihat berbanding aiskrim atau minuman berkarbonat. Elakkan teh dan kopi beberapa hari sebelum haid.
  • Ambil vitamin tambahan. Ambil Vitamin B dan E. Boleh juga menambah magnesium dan kalsium dalam diet. Beritahu doktor sebelum mengambil sebarang vitamin. Sesetengah vitamin boleh bertindak balas dengan ubat-ubatan yang lain dan mengakibatkan kesan sampingan jika diambil berlebihan.
  • Banyakkan makan salmon dan tuna. Ia mengandungi lemak asid omega 3 yang tinggi dan boleh mengurangkan kesakitan senggugut.
  • Kekal aktif. Anda boleh meneruskan aktiviti harian dan kekal cergas semasa haid. Joging dan berjalan bersiar-siar juga membantu. Anda boleh meluangkan masa sekurang-kurangnya sejam untuk bersenam. Bersenam telah terbukti dapat mengurangkan kesakitan dismenorea.
  • Berhenti merokok.
  • Tenangkan fikiran. Belajar untuk meditasi. Anda juga boleh mendengar lagu atau meluangkan masa bersama keluarga dan rakan-rakan dengan menonton filem komedi. Bergelak-ketawa juga dapat menenangkan urat saraf.
APAKAH YANG PATUT KITA BUAT JIKA SAKIT ITU TIDAK HILANG WALAUPUN KITA SUDAH MENJAGA PEMAKANAN DAN BERSENAM.

Senggugut boleh menyebabkan kesakitan yang teruk. Ketika ini, mungkin anda hanya mahu baring sahaja di katil. Anda mungkin tidak mahu melakukan apa-apa ketika mengalami senggugut tetapi seeloknya anda tidak harus membiarkan kesakitan terus menular. Anda boleh melakukan perkara-perkara di bawah untuk menolong mengurangkan kesakitan :
  • Lakukan sesuatu! Jangan tunggu sampai sakit itu semakin teruk. Ambil pil penahan sakit untuk mengurangkan kesakitan. Kebanyakan pil penahan sakit boleh didapati di kebanyakan kedai dan sangat berkesan. Ingat antara tanda-tanda senggugut. Pastikan anda makan sesuatu sebelum mengambil pil penahan sakit. Jangan pendam kesakitan ketika diserang senggugut.
  • Tuam perut. Dapatkan tuala dan rendam di dalam air suam. Perah tuala dan letakkan tuala di atas bahagian yang sakit. Lakukan sehingga kesakitan reda.
  • Tarik nafas dalam-dalam. Baring dan tenangkan diri. Jika pening, padam lampu di dalam bilik dan jauhi bunyi bising. Kesakitan akan berkurang selepas kamu mengambil pil penahan sakit.

P/S : Sampai disini jew la info untuk hari ini.moga info2 nie dapat membantu anda semua...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Just A Simple Giveaway By Areef

Assalamualaikum..



kawan2 ku tercinta....meyh join giveaway dari blogger nie...
kita sama2 memeriahkan GA tuan penganjur nie ea...hadiahnye pown cukup lumayan.
sape yang nak join click jew banner GA kat atas too untuk terbang ke blog tuan penganjur k..
SELAMAT MENCUBA SEMUA..
n_n

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Update...update...update...lalala~

Huhu..tup..tup..tup...cuti skola dah nk abis gak...ary nie dah ary selasa...minggu depan dah skola...cepatnye hai...pejam celik..pejam celik...dah bulan baru nanti....ehh..lagi bape bulan jew gi kte nk berpuasa an...hoho...x sabarnye...  ..weee~.. Next...semalam sarah pi tgk atok sarah kat kempas..kat rumah mak long sarah....ermm..sian atok...dye just bareng jew...nk ckp pown dah x boleh sgt...dye ckp ktowg paham x paham .....paham sikit2 jew la....tapi mak long ckp atok dah okey sikit nie..lau x dulu agi la teruk...badan atok dah kurus sgt...dah nampak rangka jew...sian atok...ermm..kowg doakan atok sarah ea...supaya dye cepat sembuh...dye la satu2nye atok sarah yg masih ade....  ....k la all...sarah x tau nk update ape tok ary nie...huhu...time tok sarah blogwalking jew sekarang.....wee~ *meyh follow blog sarah....like sekali tau ..hee~..(nk promote jap belogku yg buruk ini) :P
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

KaNsEr OtaK

otak...otak....otak....otak an makanan zomba...zombie...ngeh~(kidding saje)
assalamualaikum w.b.t
hari nie sarah nk jadi doktar lagi tau.. ....hehe..
sarah nk jelaskan tentang barah otak/kanser otak

PENGENALAN

Barah otak merujuk kepada sebarang jisim yang terhasil akibat ketumbuhan luar biasa atau pertumbuhan luar kawal sel yang terdapat pada otak(neuron,sel glial,sel epithelial,sel penghasil myelin dan sebagainye)atau sel tumor yang merebak(metastasis)dari tempat lain.Barah otak biasanya terletak diposterior ketiga otak kanak2 dan dua pertiga anterior otak pada orang dewasa.

JENIS KANSER OTAK
  • Supra tentoria (bahagian atas otak)
  • Infra tentoria (bahagian bawah otak)
kanser pada Bahagian atas otak.
  • Astrocytoma (ketumbuhan otak yang bukan berasal dari sel2 saraf)
  • Craniopharngioma (berasal dari saki baki rather)
  • kanser kelenjar pinea.
Kanser pada bahagian bawah otak.
  • Infra tentorial
  • Medulloblastoma (belakang otak)
  • Cerebellur astrocytoma (ketumbuhan pada serebrum)
  • Brain stem glioma (pangkal otak)
  • Ependymoma (ketumbuhan serebral yang berasal daripada sel-sel ependimal slia.Ia menyekat cecair serebrospina dan menyebabkan hidrosefulus) jenis yang paling kerap berlaku.
PUNCA ATAU FAKTORNYA
  • Genetik atau keturunan(kemungkinan salah satu ahli keluarganye pernah menghidap barah ini).
  • Radiasi pada otak.
  • Pesakit AIDS,leukimia dan kegagalan buah pinggang....(virus 'papova' semasa hamil.memberi resiko kpd anak yang akan dilahirkan)
TANDA-TANDA/SIMPTOM

Pada peringkat bayi:
  • Proses pertumbuhan yang tidak normal (tidak boleh merangkak walaupun berusia 6 bulan).
  • Hydrocephalus (kepala besar) kerana meningkatnya tekanan pada kepala.
  • Ubun-ubun membengkak,bayi akan gelisah,tidak bermaya dan kurang menyusu.
Pada peringkat awal kanak2:
  • Mengadu sakit kepala berulang-ulang.
  • Kelihatan letih dan tidak bertenaga.
  • Prestasi pembelajaran menurun.
  • Lebih menderita kerana tekanan dalam otak semakin tinggi.
Peringkat lewat:
  • Koma.
  • Boleh pengsan.
Simptom yang lebih ketara:
  • Sakit kepala yang lebih teruk pada bahagian depan dan tepi kepala
  • Muntah yang memancut dan sakit kepala pada awal pagi
  • Sawan boleh berlaku,contohnya kejang pada tangan
  • Kabur penglihatan
  • Kanak-kanak yang menderita pada bahagian infratentoria tidak dapat berdiri atau berjalan dengan stabil
  • Sekiranya kanser merebak pada brain stem (pangkal otak) kanak-kanak akan mengalami
  • Gangguan pada pertuturan
  • Sistem pernafasan terganggu
  • Lemah anggota badan
  • Gangguan pada fungsi-fungsi saraf otak


LANGKAH2 PENCEGAHAN DAN RAWATAN

  • Pengawasan dari ibu bapa dapat membantu pengesanan kanser otak di peringkat awal sekiranya terdapat kanak-kanak sering mengadu sakit kepala.
  • Melakukan rawatan Perubatan Elektronik.(keistimewaannye ialah mampu memperbaiki sistem saraf tunjang otak secara semulajadi sehingga ia boleh berfungsi dengan lebih efisien....Fungsi lain mampu membunuh sel kanser benigna ataupun malignan dan mampu mengecutkan ketumbuhan otak secara semulajadi sehingga ‘central nervous system’ dan sel neuron berfungsi seperti sediakala.Rawatan ini memerlukan DNA pesakit)

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

TiP kEcAnTiKan WaJaH

assalamualaikum readers.....
hari nie sarah nk kongsi tip untuk kecantikan wajah ea....
maybe ramai yg dah tau but sarah just nk kongsi jew mane tau ade yg x tau lagi caranye kan...
kite mulakan sekarang k.....

  • mestilah cuci tgn sehingga bersih sebelum menyentuh wajah anda
  • lakukan cleansing kulit wajah pd waktu pagi dan malam terutama sekali mse kte nk tdow and bangun tdow...ini untuk mengelakkan muka kte drpd dinodai oleh polusi yg menyebabkan kulit anda mengeluarkan lemak dan kotoran ...
  • Dimlam hari,anda juga boleh memijit kulit untuk menstimulasi sirkulasi pertukaran sel2 pada kulit.Pijitan lembut selama 2 minit boleh menghilangkan keletihan,menyantaikan wajah dan mencerahkan kulit.
  • Perbanyakkan minum air putih (terutama sekali ketika bangun dr tdow)
UNTUK KULIT KERING
  • Ubah jenis produk perawatan kulit yg sesuai mengikut musim,iklim dan gaya hidup.
  • Mulailah menggunakan produk perawatan anti-ageing segera setelah mengalami pertanda penuaan.Jenis kulit ini mudah mengalami masalah penuaan terutama sekali dikawasan sekitar mata anda.
  • Hindarilah mandi dgn air panas, lebih baik anda gunakan bath oil .
UNTUK KULIT SENSITIF
  • Hangatkan dulu produk perawatan di genggaman tangan sebelum anda memakainya.Lakukan perawatan kulit tanpa menggosok.Gunakan jari jemari drpd cotton wol,kain atau tisu.
  • Bersihkan , elakkan drpada menggunakan paip..(mcm pelik jew)
UNTUK KULIT SEPARUH BAYA
  • Pilihlah produk perawatan kulit anti-ageing tergantung pada keadaan kulit, keperluan dan musim.
  • Jangan ragu untuk menggunakan produk kecantikan yg sesuai,yg boleh melembutkan permukaan kulit anda.
  • Sering terkena sinaran matahari boleh menyebabkan keriput dan noda dikulit.
UNTUK KULIT BERMINYAK
  • Lindungi dirimu drpd terkena sinaran matahari yg akan menyebabkan penimbunan lemak dikulit wajah.
  • Jangan mengeluarkan jerawat diwajah atau lebih senang memicit jerawat.(pham2 jew la kan)
  • Lakukan rawatan peeling pada wajah sekali hingga tiga kali seminggu.
TIP UNTUK KECANTIKAN DALAMAN
  • Perbanyakan minum air putih(air mineral atau air suam k...bukannye air coke,kopi...or sebagainye la) Dengan banyak meminum air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan,menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan.(lebih baik diamalkan pagi2 selepasbangun tdow)
  • Bersenam....sgt penting untuk kesihatan jasmani dan juga dpt menyihatkan badan.
  • Jangan merokok..kerana merokok akan merosakkan kulit dan pastinye akan menjejaskan kesihatan anda.(ehh korg x nk sakitkan...lau x nk jgn merokok ea...katakan x nk pada rokok)
  • Tidur pown mestilah cukup...jgn nk jadi burung hantu lak malam2 berjaga....huhu....sebab lau x cukup tidow membuatkan anda kelihatan lebih tua dan mata anda lebam.(tidur jgn x tdow)
  • Makan makanan yang berkhasiat yg mengandungi banyak vitamin.(makan la banyak sayur-sayuran k)
  • Elakkan daripada tekanan....jgn stress sgt k....lau stress gak dgr la muzik2 yg dpt menenangkan jiwa(sarah dah amalkan dah alhamdulillah jadi)
  • Cubalah menceriakan diri dgn ape pown perkara...cuba lah tersenyum walaupun kite dalam keadaan sedih...anggap la tak ade ape2 pown yg berlaku...

okey too jew la yang sarah dapat kongsikan tok ari nie...kita jumpa dilain hari k...
jika ade silap dan salah tolong tegur-tegur k....sarah akan cuba ubah kesalahan sarah....
selamat membaca dan selamat mengamalkan..
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

boleh tolong x????

sowie k...sarah x dpt nk reply komen komen korg kat entry2 sarah....sarah pown x tau nape.....sarah x dpt nk komen....ape masalahnye pown sarah x tau....sesiapa yg tau tolong sarah ea....sarah perlukan bantuan korang... :( ...ape solution nye....tolonnnggggggg.....  urmmmm...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

PAKCIK BEN GEGAR BUDAK SEKOLAH

assalamualaikum,salam sejahtera,salam satu malaysia,n salam satu blogger semua.....


Arie nie sarah nk join segmen abg ben....nampak x tajuk kat atas too...hah!!!..
segmen nie khas tok dak2 sekola...yg perasan dye too msih skola agi too join la...hehe...
nk join click jew banner abg ben too..

  •  kenapa sarah wat Blog???
Tujuan sarah wat blog nie adalah untuk meluahkan perasaan yg terpendam....kata orang lau dew masalah kew ape2 la jgn dipendamkan...oleh sebab sarah x tau nk luahkan kat sape...so sarah luahkan kat blog jew...
sebab too jew yg sarah mampu..Selain too tujuan lain sarah wat blog nie....untuk sarah kongsi serba sedikit ilmu yg sarah tau....okey too jew la kot....




➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥