info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni



TiP HiLANGKAN JERAWAT

Assalamualaikum.
hai semua...sihat x..??
i hope u all sihat2 jew k....
hari nie sarah nk bagi tip atau petua untuk hilangkan jerawat mengikut petua orang dolu2..
hehe..
yew kew nie??? whatever la...
x moo membebel panjang2 kite mulakan entry kita sekarang k..

Petua 1 : Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan

Petua 2 : Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air. Sapukan pada bekas jerawat. Amalkan selama seminggu.

Petua 3 : Ambil 10 helai daun sireh muda, Bersihkan dan tumbuk lumat. Muka hendaklah dibersihkan dengan air suam dan sapukan sireh pada muka terutama di bahagian bekas jerawat. Biarkan kira-kira setengah jam atau hingga kering. Cuci muka bersih-bersih dan lap kering. Amalkan 3 kali seminggu.

Petua 4 : Selain daripada ulam yang enak dan berkhasiat, pegaga juga boleh digunakan untuk menghilangkan tanda hitam parut jerawat di muka. Caranya ialah dengan mengisar daun pegaga dengan bedak sejuk dan air secukupnya. Pupukkan adunan tersebut di tempat tanda hitam parut jerawat di muka anda setiap hari atau setiap malam sebelum tidur. Campuran kisaran pegaga dan bedak sejuk tersebut boleh disimpan di dalam peti sejuk dengan memasukkannya ke dalam botol yang kering.

Petua 5 : Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Esoknya, cucilah dengan air suam.
Petua 6: Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.
Petua 7 : Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam.

P/S : too antara petua2 yg dapat sarah kongsikan...tapi sarah x pernah cuba satu pown petua nie....hehe...zaman sekarang nie masih ade ke orang yang nk ikut petua2 nie....Pada pandangan sarah la maybe ade kot tapi x ramai la...sebab zaman sekarang nie dah bermacam2 produk yang dah dibuat untuk tampil cantik....tapi berhati2 lah dalam memilih produk too...tengok kandungan2 di dalam produk too dulu baru beli...okey...sarah dah cuba macam2 produk and sarah dah jumpa produk yang sesuai untuk kulit sarah...
(Tapi ingat jangan beli dikedai sebarangan tau..)

okey too jew la...papai....

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

3 Prince n Princess sedang komen:

cik siti said...

alhamdulillah jerawat tak ada.. hehehe

Pwincess sarah said...

bagus la.... :)

tuniey said...

yang no. 2 tu dah selalu buat. berkesan tapi time pakai tu agak panas laa :3