info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni


Menghidupkan 10 Malam Terakhir Ramadhan..#1

Daripada Aisyah RA : "Apabila masuk sepuluh ( hari terakhir bulan ramadhan ,rasulullah saw mengencangkan kainnye menjauhkan diri dari menggauli isterinye) , menghidupkan malamnya dan membangunkan keluarganya."(hadis riwayat al-bukhari & muslim)
Assalamualaikum n salam ramadhan buat semua umat islam,
tak terasa begitu pantas masa berlalu dan kini kita sudah pun berada di fasa terakhir Bulan Ramadhan iaitu Fasa Pembebasan daripada Api Neraka. Sesungguhnya , pada sisa Ramadhan yang terakhir inilah Rasulullah SAW meningkatkan amal ibadahnya lebih hebat daripada kebiasaan Baginda pada bulan-bulan lain dengan Qiamullail, iktikaf dan sebagainya. 


Pada 10 hari terakhir ini terdapat fadhilat yang cukup besar lantaran salah satu daripada malamnya merupakan malam yang lebih baik daripada seribu bulan, iaitu malam Al-Qadr (Lailatul-Qadr). Laylatul Qadr telah diketahui umum sebagai malam yang amat istimewa buat seluruh umat Islam berdasarkan ayat al-Quran dari surah al-Qadr . Firman Allah SWT :"Sesungguhnya kami telah menurunkannya( Al-Quran) ketika Lailatul Qadar (malam kemuliaan).Dan tahukah kamu Lailatul Qadar itu? Lailatul qadar itu lebih baik dari seribu bulan.Pada malam itu malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan.Malam itu(penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar." (Al-Qadr:1-5)
Beribadah di malam itu dengan ketaatan, solat, tilawah, zikir, doa dan sebagainya sama dengan beribadah selama seribu bulan di waktu-waktu lain. Seribu bulan sama dengan 83 tahun 4 bulan. Betapa tinggi nilainya saat yang kita lalui sekarang. Malanglah kita sekiranya makin lemah dan cuai dalam melakukan ibadah meskipun Ramadan semakin hampir meninggalkan kita.
Rasullah SAW bersabda: "Barangsiapa melakukan solat malam pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharapkan pahala Allah, nescaya diampuni dosa-dosanye yang telah lalu."(Muttafaq 'Alaih)
Contoh yang ditinggalkan kepada kita oleh baginda SAW wajar dijadikan pedoman di dalam mengisi hari-hari terakhir Ramadan ini. Kurangkan menonton televisyen atau mengunjungi pusat-pusat membeli belah. Kerana inilah fenomena yang sering kita lihat dewasa kini. Sama-samalah kita penuhilah malam-malam terakhir Ramadhan yang menjadi rebutan para hamba-hamba Allah yang beriman dan bertaqwa dengan solat Tarawih, Tahajud, Tasbih, membaca Al-Quran, I’tiqaf, zikir, doa, istighfar dan sebagainya. Tentang waktunya,
Rasullah SAW bersabda: "Carilah Lailatul Qadar pada (bilangan) ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan." (HR.Bukhari, Muslim dan lainnye).
Sesungguhnya, Laylatul Qadr sengaja dirahsiakan oleh Allah sebagai ujian kepada kita dalam mencari rahmat dan kasihNya. Bagi mereka yang benar-benar beriman keghairahan mencari reda Allah menjadikan mereka begitu teruja meningkatkan pencarian ganjaran berlipatganda yang dijanjikan oleh Allah SWT. Sebaliknya bagi mereka yang alpa dan lupa, saat-saat ini seringkali dipenuhi dengan aktiviti persiapan hari raya yang menyibukkan mereka lalai untuk beribadah dan  terlupa promosi istimewa pembebasan daripada azab neraka yang dijanjikan oleh Allah di penghujung Ramadan. 

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

2 Prince n Princess sedang komen:

SENYUM SELALU =) said...

salam.
alhamdulillah.time kasih kgsi ilmu yg sgt3 bermanfaat ni.slmt beramal ye utk 10 mlm t'akhir ni. ^_^

Pwincess sarah said...

same2...x dew masalah... kite just share jew.. :)