info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni



MIZz u all....

hehe..
assalamualikum
hai reader
u all ape kaba?? hope u all sihat2 jew k.
lame x dgr cecite korg an..
sarah ingatkan semalam nk update
but
sarah x larat sesangat semalam
balik dari kem jew terus sarah tidow
lepak lilex la but mmg best la
walaupun sarah demam tapi sarah tetap kuatkan diri tok sertai segala aktiviti kat sane
mane leh lepaskan peluang nie an
huh..
sarah x dew pape nk cecite la
sarah nk tunjuk video mse kat sane
video mse ceramah ngn ustaz kesayangan kami iaitu ustaz muliade..
dah dua taun dah ustaz pindah dri skola kami
but kami tetap mengingati dan sentiasa menyayangi ustaz
time la nyanyian dari kami semua






okey too jew la...tgk n dgr la nyanyian kami nie....pape pown yg berlaku we are friend....ape yg penting kerjasama...tanpa sahabat siapa la kite.....i love u all.... jgn putuskan persahabatan kte hingga keakhir hayat k...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

MID YEAR EXAM

Assalamualaikum n selamat sejahtera semua..
urmmm
soooo tired la all...
2 minggu lagi dah exam
exam lagi..
huhu.
nape la mesti ade exam an..haha
kena la study..study n study..
perah otak habis-habisan la jawabnye t an..
for exam nie t sarah nkbuktikan yg sarah leh skor semua subjek
terutama sekali bio,kimia n fizik too
ehh x lupa gak ICT n add math
subjek2 nie la yg sarah susah nk skor
insyaallah for exam nie sarah nk wat yg terbaek n nkbuktikan kat cikgu yg sarah pown boleh berjaya
tol x kwn2...
ckp la betoi...betoi...betoi...
HEHE...
hey maisarah suda...suda la too
t x pasai2 dpt lempeng percuma kang..
wawawa
yeeeaaaahhhhh...ade agi satu yg sarah nk ckp but ukannye sal exam
BUT...!!!!
jeng..jeng...jeng...
sok sarah dew kem kebilang
weee~
hariyg ditunggu2 tiba gak
kemnye bertempat dibatu layar
korg tau x..
x tau ea..
ehh tau kew..
ala sarah bagitau jew la
batu layar nie terletak di kota tinggi,johor..
ala dekat jew ngn desaru.
haha..
okey la sarah nk kemas beg jap.
t mlm dah leh rest an...
papai all...love u..
mmmuuuaaahhh...
(mengedik lak)
doakan sarah selamat k kat sane
*cam jauh jew an
haha..
dah..dah...x abis2 nk membebel..
k...assalamualaikum all....see u again

peace no war....!!!
SPM CANDIDATE 2011.



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

CONTEST BLOG SAYA SMART

Assalamualaikum
hye readers...
sarah join contest lagi.
nie kira contest kedua yg sarah join la.
meyh kte tgk

 contest yg sarah join ialah contest blog saya smart. dri cik Qistina
adiahnye pown agak lumayan gak la..
lau korg nk join click nie tekan jew.. :) okey...
hehe..
now sarah nk tag semua kwn sarah la.....
bolehkan cik Qistina.. :)


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

BATUK KERING a.k.a TUBERKULOSIS

hai reader....camat pagi....hari nie sarah nk terangkan penyakit Tuberkulosis atau lebih dikenali dgn penyakit TB...sebenarnya sarah baru tau penyakit nie...okey kte mulakan skarang k
TB a.k.a BATUK KERING
Batuk kering atau Tuberkulosis adalah jangkitan bakterium Mycobacterium tuberculosis,yang biasanya menyerang paru-paru(TB pulmonari) juga mampu menyerang sistem saraf tunjang (meningitis),sistem limfatik,sistem peredaran atau "circulatory system" (TB miliari), sistem genitourinari,tulang,sendi dan lain2...

TANDA DIHIDAPI PENYAKIT
  • Batuk berdarah atau berkahak
  • Sakit dibahagian dada
  • Lemah dan keletihan
  • Susut berat badan
  • Kehilangan selera
  • Menggigil
  • Demam
  • Berpeluh waktu malam
  • Batuk berpanjangan
CARA BATUK KERING MEREBAK
Batuk kering boleh merebak melalui udara.Apabila penghidap batuk kering atau bersin.Mereka mengeluarkan bakteria dlm udara akan dihidu org sekeliling.
Apabila seseorg menghidu bakteria batuk kering,bakteria tersebut akan bertapak di dalam paru2 dan membesar serta bergerak melalui darah kpd buah pinggang,tulang belakang dan otak.

CARA MENGESAN BATUK KERING
Penyakit ini boleh dikesan dgn membuat ujian ujian kahak yg dilakukan di klinik kesihatan atau hospital.Selain itu juga boleh dikesan dgn x-ray dada.

RAWATAN
  • Rawatan perlu diambil selama 6 bulan.
  • Ubat hendaklah diambil dibawah pengawasan petugas kesihatan terlatih sepanjang rawatan.
  • Rawatan harian untuk 2 bulan pertama diikuti 2 kali seminggu selama 4 bulan.
  • Sekiranya rawatan diikuti sepenuhnya pesakit dpt sembuh.

CARA PENCEGAHAN
  • Suntikan BCG dpt melindungi kanak2 drpd batuk kering.Ia diberikan semasa bayi dan murid darjah 1 sekiranya tiada parut suntikan.
  • Mendpt rawatan segera sekiranya batuk berpanjangan selam 2 minggu atau lebih.
  • Ahli keluarga dan orang berdekatan dgn pesakit dinasihatkan mendapat pemeriksaan lanjut.
  • Pastikan rumah anda menerima cahaya matahari secukupnya kerana ia dpt membunuh bakteria di udara.
  • Membuka tingkap rumah untuk pengudaraan yg baik.
  • Amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan yg seimbang.
P/S: sampai disini jew la dulu sarah nk berkongsi...hope dgn adenye entry nie dpt beri sedikit sebanyak pengetahuan tentang penyakit ini...nk tau lebih lanjut sila rujuk doktar....
k la all smpai sini jew la dulu....entry nie ditujukan tok semua individu....x kira siapa pown....hope dgn adenye entry nie u all lebih peka dgn segala penyakit....t sarah wat entry lain lak k.....assalamualaikum n salam sejahtera semua.... :)
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

ce story ary nie...

mood yg agak bosan...
c0z ape???
c0z my hubby x dew kedit....
urmm..
bosan sgt2...
x auw nk wat pew la dear
skrang nie sarah ngah menghitung bintang kat luar
sambil2 menghirupudara angin malam..
sungguh aman ,damai...
sebenarnye kat depan umah sarah nie ade kerja kawen..
n malam nie ade mlm berinai jew
but sarah x pi
sarah just tgk dri rumah jew...
sok baru sarah pi ngn kak ngah..
mase bersanding tadi.
ade lak mercun...
fuhh...meriah gak la majlis nie..
tgh malam kang lak ade karaoke...
alamak x leh tdow la ktowg...
dah la sound nye menghala ke umah sarah...hehe
x pew la..
pape pown kite enjoy....
haha...
k la setakat nie jew la dulu..
sarah nk bergayut ngn my hubby jap...
papai alll...
mmmuuuuaaahhh... :)

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Sindrom Down

assalamualikum reader....hari nie sarah nk kongsi ilmu sikit......okey sarah mula kan sekarang.....
SINDROM DOWN
Maybe ade yg x tau lagi berkaitan dgn sindrom down nie....okey....sindrom down ialah sejenis penyakit keturunan disebabkan oleh kromosom tambahan pd kromosom nombor 21 yg terdapat pd seseorg kanak2.Tiga salinan kromosom 21(biasanya hanya dua salinan)terdapat dlm setiap satu sel. Penyakit ini juga dikenali sebagai Trisonomy 21.Kadar kejadian keseluruhannya ialah satu pd setiap 800 kelahiran. Risiko menjadi tinggi dgn bertambahnye umur ibu semasa hamil.

BOLEH DIKESAN DGN..
Penyakit ini boleh dikesan dgn membuat ujian darah terhadap kanak2 tersebut bg mengesan kehadiran kromosom tambahan iaitu kromosom nombor 21.Ujian juga boleh dilakukan semasa kehamilan melalui ujian darah,pemeriksaan ultrabunyi atau analisis cecair mentuban(amniotic fluid).
Ciri2 fizikal bgi pesakit Sindrom Down pula, mereka yg menghidapi penyakit sindrom down mempunyai tubuh yang pendek,kepala bersaiz kecil,raut wajah yg rata dgn kedudukan mata sedikit ke atas,lidah terjelir,satu garis lurus di tapak tangan,tagn yg besar,jari tgn yg pendek dan jurang yg besar di antara ibu jari dgn jari kedua kaki.

P/S : baek la setakat disini saje la yg sarah dpt kongsikan.....jikalau kalian nk tau yg lebih lanjut berkenaan dgn sindrom down nie...kalian boleh rujuk doktor2 yg lebih tau dlm bidang nie.....hope dgn entry nie dpt la tambah sedikit sebanyak pengetahuan korg...
pesan sarah....jgnlah memandang rendah terhadap owg2 yg kurang upaya kerana mereka juga makhluk ciptaan allah dan mereka lebih istimewa drpd kte.....so lau jln2 n terserempak ngn owg sebegini....jgn kte ejek k.....bgi la pertolongan kpd mereka jika mereka memerlukannya....
kalau diberi pilihan diowg pown x nk jadi cam too...tapi nk wat camnekan dah takdir...ermmm...tgk pic bwh nie...


View Image
pic nie sarah amik dri cik google...

k la assalamualaikum..


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

yeahhhhh!!!... alhamdulillah...

akhirnye panasku turun gak.....yeahhhh!!!...saia dah baek.....haha.....tapi selsema lom baek agi.....x pew la...asal an demam dah bek....sok dah leh pi skola tpi ase lemah sikit la bdn nie...kena mam obat lagi.....lau x mam kang demam alek sape yg susah an...sarah gak yg susah...hehe....k la all...saket2 pown kena wat homework gak....papai all...see u again..... n_n
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

MIMPI INDAH..



jom nyanyi sama-sama..

Baron Bros (Apit) – Mimpi Indah

Sekian lama terpisah
Akhirnya kita berjumpa
Bagai sebuah cerita cinta


Senyuman yang kau ukirkan
Selalu bermain dimata
Hingga terbawa didalam lena


Bilaku pejam mata
Dirimu yang menjelma
Bertemu kita didalam mimpi indah


Ku sering memikirkan dirimu kasih
Tak putus doaku hulur padamu…ohh
Moga terbuka pintu hatimu untukku
Membuktikan kejujuran cintaku


Impian menjadi nyata
Seandainya kau terima
Cinta yang telah aku berikan
Akanku genggam setia
Janji yang telah dibina
Bersama kita menuju bahagia


Bridge:


Bilaku pejam mata
Dirimu yang menjelma
Bertemu kita didalam mimpi indah


Kau bersinar mengerangi kegelapan
Kau hadir menyeri kehidupanku…Ohh
Maafkanlah daku kisah cinta lalu
Takkan ku ulangi kesilapanku


Kan ku cium tanganmu
Sebagai tanda rindu
Kan ku katakan ku cinta padamu


Kan ku cium tanganmu
Sebagai tanda rindu
Kan ku katakan
Ohh darling I love you…
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

dEmaM.... :(

demam melanda....ermmmm...x sedapnye bdn nie....letih rasanye....nk wat pape pown x leh...bile la nk baek...homework byk nie...t x ciap....ermmm...nk wat skrank x larat.....i HaTE la....i HATE lau demam camni....x suke...x suke....
korg nape kte mesti demam???
kenape kte x diberi sihat jew....
huhu...
boleh an sarah ckp cam too...
haha...
whatever la...
k la awk...awk...n awk semua yg saya syg...
sy nk rest dulu ea....
saket dah pale nie...
k..papai all...
assalamualaikum..
doakan sarah cepat sembuh ea...
isnin nie dah skola...
sarah x nk ponteng...
muuaaahhh..
syg u all...
View Image

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

RINDU SETENGAH MATI...

awak.....
saya rindu awak sangat2...
awak x rindu saya kew...
awak....
nape awak off hpone...
awak marah saya kew...
awak....
awak nak tau x...
saya tengah menangis nie...
saya kesal ngan diri saya...
awak....
tolong la maafkan saya...
saya x bermaksud wat awak kecewa...
saya x bermaksud wat awk marah..
awak....
tolong la maafkan saya.....
saya sayang awak....
saya cinta awak....
saya x sanggup kehilangan awak....
awak...
kepala saya saket nie....
ary2 saya pikirkan awk....
awk sihat kew x...???
awk ape kaba???
awak....
tolong la...
tolong la on phone,,...
awk pi mane nie....
awak jgn wat saya camni.....
awak......
awak....
awak....
saya nk minta maaf sebab ganggu awk mase keja..
saya x tau awak ngah bz....
saya minta maaf sebab pikir bukan2 tentang awk...
saya ngah tension semalam....saya perlukan awak..
tapi saya x tau lak leh jadi camni...
lau saya tau mesti saya x ganggu awak..
awak tolong la maafkan saya...
selagi awak x maafkan saya...
selagi too la saya akan menangis..
saya x perduli lagi ngan diri saya...
saya just pikirkan awak...
saya rasa bersalah sangat ngn awak...
awak......saya RINDU awak....
RINDU sgt2.....saya x nk kehilangan awak...
ermmmm....k la awak...saya harap awak baca note nie...
I LOVE U SO MUCH FARID,....
I MISS U SOO MUCH MUHAMAD FARID

awak.....
saya ada wat pic special tok awak...
sowie lau x cantik k...
tgk bawah nie...

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

jom nyanyi....



dye nie sebenarnye polis indonyg dah jadi penghibur skrank...tgk video bwh nie lak..


nie lak mse dye kena hukuman...pape pown...best la dye...ukan nk puji kew ape...tpi dye mmg ramai la penyokong...tambahan lagi skrang dye dah jadi penghibur...k la...meyh tgk same2...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

BaIk-bAik sAyaNg



lagu nie adalah kenangan aku dgn my ex...dulu dye pernah nyanyian an lagu nie sebelum dye pergi...now.. dye dah x dew....aku sediyh sgt...nie juga la lagu terakhir yg dinyanyian tok aku...mse dye nyanyiankan lagu nie aku x berhenti menangis...aku x sanggup...aku x sanggup kehilangan dye mse too.....tapi skrang.....lagu nie just jadi memory jew...but aku tetap ingat dye walaupown dye dah x dew..I mIsS u So muCH.. :')
k la..nk rest...nk wat homework...penat sesangat..sangat.... GoOd nite aLL..
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Padat...

assalamualaikum...
haacccuuummm...
huhu...
dah berabuk dah belog buruk sarah nie...
(kemas2 belog,sapu sapu)
sowie ea coz wat korg terbersin...hehe
almaklum la dah lame x kemas...
okey..kte mula kan entry kte skrang..
nape sarah wat tajuk padat sebab..
nie berkenaan ngan jadual pembelajaran n jadual seharian sarah..
mmg betoi..betoi..betoi...padat la..
setiap aktiviti yg sarah lakukan mesti ada jew buku disisi..
(tipu jew kot..bhahaha jgn marah)
sowie..sowie..sowie...
sowie ea...
(wat muka comey)
x la sampai segitunye an...
senang cite la mse sarah mmg habis tok study jew...
sebab kelas sarah abis kol 4 or 5..
kadang2 mlm pown dew kelas...
tension gak la..
tapi nk wat camne an..
lau nk berjaya mesti la disertakan dgn pengorbanan..
lau x camne nk berjaya..
usaha dan pengorbanan sgt diperlukan..
lau kte x berusaha n berserah jew...
camne la kte nk berjaya..
betul x..??
agi pown taun nie sarah SPM..
kena la korban an waktu ..
x leh men2 lagi..kena la focus kat study an...
okey la sampai disini saje la..
doakan sarah k supaya dipermudahkan untuk menjawab soalan2
SPM akan dtg..
gementar,takowt ...semua ada la..
k...
lau dew mse terluang lagi t sarah sambung agi...
sarah nk rest jap..
penat bru alek dri kelas fizik..
sok lak dew kelas addmath..
ermm..
k.. byebye...
assalamualaikum..
jika ada silap dan salah sarah harap dimaafkan k..
sarah just manusia biasa yg x lengkang dri melakukan kesalahan...

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

AnwarHadi

hye readerz...
ary nie sarah nk share about AnwarHadi..
sarah kagum sgt2 ngn dye..
kagum bukan ape pown...
sarah kagum bile dye speking english too..
mantap...ukan senang tau x..
betoi2 lancar la...
selain too dye juga sowg yg pandai berlawak...hehe
tol kew...
hahaha..
x tau la pda korg..
lau pada sarah dye mmg seowg yg lawak..
pape pown look this video...




ok...too la salah satu videonye...
ermm..
k la...assalamualaikum...
x jawab berdosa lau jawab syyyygggggg...haha
bak kata abg anwar kte.. hehe..
k see u dear.. :)

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

tHanx for award dear.. :)

Thanx for siti maisarah ahmad coz bgi  award..

hehe...follow jew dpt award ekk...wee~..
suke..suke...
haha..x moo ckp byk2..
lau nk kenal ngn cik ct maisarah nie..click sini.. Tekan je..
tekan tau...tau...tau...syg korg...hehe..
k..dadada...
assalamualaikum..

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

DiseBaLIk kEgemBiraAn aPriL fOoL

Namun ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya sandar di pelabuhan langsung dibakar dan kaum Muslimin dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah karena darah. Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji itu terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day”.


UMAT Islam sangat tak pantas merayakan “April Mop” atau “The April Fool Day”, karena kebiasaan itu merupakan peringatan peristiwa pembantaian umat Islam di Spanyol pada 1 April 1487 Masehi.

Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Mop tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut, kata cendikiawan Muslim, Ir. H. Asmara Dharma, dalam tulisannya yang diterima ANTARA di Medan, Minggu.

Dijelaskannya, perayaan April Mop itu diawali peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentara Salib terhadap negara Spanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Maret 1487 Masehi.

Kota-kota Islam di Spanyol, seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisabon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berhasil dikuasai tentara Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Spanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentara Salib itu menjanjikan keselamatan dan memperbolehkan ummat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Spanyol dan persenjataan mereka.

Namun ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya sandar di pelabuhan langsung dibakar dan kaum Muslimin dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah karena darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji itu terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day”.

Selanjutnya, kata Dharma, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopulerkan menjadi April Mop dengan “ritual” boleh mengerjai, menipu dan menjahili orang lain pada tanggal itu, tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan dengan tidak bolehnya orang yang ditipu dan dijahili itu marah dan membalas,” katanya.

Salah seorang remaja Muslim, Julia Putri, mengaku tidak mengetahui sejarah April Mop, meski sering melakukannya ketika masih di bangku sekolah.

Namun Julia mengaku terkejut jika perayaan April Mop terkait dengan peristiwa pembantaian umat Islam di Spanyol.

Sementara itu, Rita Sahara, remaja Medan lainnya, juga menyatakan tidak mengetahui sejarah awal perayaan April Mop.

Dia menyatakan hanya mengetahui April Mop berkaitan dengan praktek menjahili, menyampaikan informasi bohong dan mengolok-olok orang lain dengan membuat kejutan.

Setelah mengetahui sejarah April Mop itu, ia mengimbau umat Islam, khususnya kaum remaja, tidak perlu merayakan April Mop karena sama artinya merayakan pembantaian umat Islam


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

CoNteSt kUcinG paLinG cOmel

hye u allz...nie contest pertama sarah
join...memandangkan sarah sowg yg gemar akan kucing...
sarah join la contest kucing paling comel nie..
 
Sarah nk masuk an pic kucing sarah nie...
sarah panggil dye hitam...
walaupun dye dah x dew skrank but sarah still syg kat dye..
.huhu...hitam nie manja.
.if tgk gelagat si tam too sarah mesti tertawa.
.hitam la penghibur sarah jikalau sarah sedih...
k nie pic si tam ..

nie la si hitam..
kwn yg sarah nk tag........
okey for kwn2 len yg mau join contest nie pi jew kat sini contest kucing paling comel



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥