info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni



Kaedah/Cara Dating Dalam 'iSlam'

Assalamualaikum,hye... Entry hari nie adalah Kaedah atau Cara dating dalam islam...sebelum too...apa itu dating???? meyh kita terjah makna dating..WHAT IS DATING..?.. 
okey...now sarah mulakan entry sarah k...

Tahukah anda hubungan sebagai pasangan kekasih dan hubungan pertunangan tidak sama dengan perkahwinan(mestilah taukan). Pertunangan tidak menghalalkan apa-apa hubungan. Ia sekadar perjanjian untuk mereka berkahwin sahaja. Ramai juga yang kurang faham konsep pertunangan ini atau buat-buat tak faham. Mereka melancong ke sana-sini berdua-duaan, menunaikan umrah bersama tanpa ditemani mahram dan sebagainya. Dating dengan makna dan gambaran yang wujud pada hari ini seperti berdua-duaan, berpegang tangan, menonton wayang bersama, si gadis membonceng motosikal tunangnya dan sebagainya adalah dating yang menyalahi hukum agama.

Namun terdapat beberapa cara yang dibenarkan dalam islam untuk mengadakan pertemuan/dating yang baik dan harmoni dengan syarat-syarat tertentu. Antaranya :
 Menjaga Pandangan Mata
Ketika berbual, pandangan mata hendaklah dijaga agar tidak memandang dengan nafsu syahwat.    Pandangan mata adalah satu senjata sulit Iblis dan Syaitan bagi merosakkan anak Adam. Oleh kerana itu, Quran menyuruh lelaki dan wanita menundukkan pandangan. Firman Allah yang bermaksud :
“ Katakanlah kepada lelaki yang beriman agar mereka menahan pandangan mereka… dan katakanlah kepada wanita beriman agar mereka menahan pandangan mereka…” (Surah an-Nur :30-31). 
Seterusnye , . Tidak melihat aurat orang lain atau berusaha melakukannya. Jika terpandang aurat, maka hendaklah cepat-cepat mengubah pandangan mata.
 Percakapan Yang Baik
1) Suara yang lunak dan menggoda akan menarik antara satu sama lain ke arah melakukan maksiat. Oleh itu, dalam aspek bercakap, Islam membenarkan lelaki dan wanita berkomunikasi antara satu sama lain dengan syarat percakapan itu tidak menggoda. Quran menyebut syarat ini dalam wahyu yang bermaksud:
“Maka janganlah kamu kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada penyakit dalam hatinya dan berkatalah akan perkataan yang baik”. (Surah al-Ahzab : 32). 
2) Tajuk perbualan hendaklah tajuk yang serius atau agak serius. Tidak wajar untuk berbicara tentang perkara-perkara lucah, tentang anggota seksual sendiri dan seumpamanya. Mungkin tidak wajar juga berbual perkara-perkara yang remeh-temeh seperti pertanyaan tentang mandi, makanan, masakan hari ini dan sebagainya.
 
 3)Tidak mengandungi unsur-unsur mengumpat, menghina orang lain, mencerca dan sebagainya.
 Pakaian Yang Menutup Aurat dan sopan
1) Aurat wanita ketika bertemu lelaki ajnabi (bukan mahram iaitu lelaki yang boleh menjadi suaminya) ialah seluruh tubuh kecuali muka dan pergelangan tangan. Pergelangan kaki juga dikira sebagai aurat. Ada sebahagian ulama berpendapat ia tidak aurat. Oleh itu adalah baik jika wanita memakai stoking. Pakaian yang elok dipakai adalah baju kurung dan tudung kepala. 


2) Pakaian juga mestilah tidak nipis sehingga menampakkan kulit seseorang pemakainya.


3) Pakaian juga mestilah tidak ketat hingga menampakkan bentuk tubuh seseorang pemakainya. Kebiasaannya seluar jeans adalah seluar yang ketat. Baju kebaya juga biasanya dibuat daripada kain yang nipis dan ketat. Namun jika baju kebaya dibuat dengan kain yang tidak nipis dan tidak ketat, maka ia boleh dipakai.Ada sesetengan remaja wanita suka memakai seluar. Ini tidaklah menjadi kesalahan dalam agama selagi ia tidak nipis dan tidak ketat serta menutup aurat.


4) Tudung kepala hendaklah menutup rambut dan tengkuk/leher. Pemakaian skaf untuk tudung kepala adalah tidak sempurna kerana masih nampak leher. Tudung juga hendaklah labuh agar menutup bahagian depan dada wanita. 

Firman Allah yang bermaksud:

“dan hendaklah mereka menutup kain kerudung mereka ke dadanya” (Surah an-Nur :31).
Fesyen tudung seperti tudung labuh, tudung tiga segi, tudung ‘wardina', tudung bawal, tudung ‘mawi' dan sebagainya adalah baik selagi ia menutup aurat. 

5) Pakaian wanita tidaklah menyerupai pakaian lelaki dan pakaian lelaki tidaklah menyerupai pakaian wanita. Hadis menyebut bahawa Saidina Abu Hurairah berkata :
“Rasulullah melaknat lelaki yang memakai pakaian wanita dan wanita yang memakai pakaian lelaki”. (Riwayat Ahmad dan Abu Daud).
(Islam bukan anti-fesyen bahkan Islam mengalu-alukan setiap fesyen yang baik. Islam anti-dedah aurat dalam berfesyen. )
 Tempat Pertemuan Yang Tidak Menimbulkan Fitnah
1) Jauhi tempat-tempat yang banyak hiburan, maksiat dan fitnah. Disko, bar, kelab malam (dalam pengertian sekarang) adalah tempat yang tidak wajar dikunjungi oleh setiap muslim.

2) Tempat yang sunyi dan jarang dikunjungi orang adalah tempat yang tidak sesuai untuk bertemu. Pertemuan di kelas-kelas yang terpencil pada waktu petang mesti dielakkan.

3) Alangkah elok jika tempat bertemu itu tempat yang terbuka seperti restoran, kedai makan, pejabat, bank dan sebagainya. Dalam hadis diceritakan bahawa seorang wanita Ansar datang kepada Nabi s.a.w. maka Nabi pun bersunyian dengan wanita tersebut. (Mafhum HR Bukhari).

Ada riwayat menyebut bahawa bersama wanita tersebut seorang budak lelaki. Maksud ‘bersunyian' dalam hadis bukan bermakna Nabi s.a.w. bersama dengan wanita itu di tempat tertutup. Maksudnya ialah Nabi bercakap dengan wanita tersebut di tempat yang jauh sedikit daripada orang lain sehingga mereka tidak mendengar perbualan Nabi, tetapi orang ramai masih melihat Nabi dan wanita Ansar tersebut. 
Adat yang berlaku dewasa ini di mana seseorang bersama tunangnya ke sana-ke mari adalah adat yang bertentangan dengan Islam. Sabda Nabi s.a.w. :
“Tidak boleh bersunyi-sunyian seorang lelaki dengan seorang wanita melainkan ada mahramnya”. (Mafhum HR Bukhari). 
Tujuannya adalah bagi menjaga agama dan maruah diri agar terhindar daripada fitnah. Jika pantang larang ini tidak dipatuhi, akan berlaku fitnah dan keburukan seperti khalwat, berdua-duaan dan zina.

P/S : selamat membaca..hope entry nie membantu anda dimasa akan datang atau sekarang... okey..

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Kasihnye Ibu Berkorban Nyawa..


Ini adalah kisah benar tentang pengorbanan seorang ibu ketika gempa bumi melanda Jepun. Ketika gempa bumi telah reda, sewaktu pasukan penyelamat tiba di sebuah rumah yang telah musnah milik seorang wanita muda, mereka terlihat sekujur badan dicelah-celah runtuhan tersebut. Kedudukan bentuk badannya agak pelik seolah-olah dia sedang melutut (seperti orang yg sedang bersembahyang/berdoa), dengan badannye menunduk ke hadapan dan kedua-dua tangannya seperti diampu sesuatu objek. Runtuhan rumah tersebut telah terkena pada bahagian belakang dan kepalanya.

Ketua pasukan penyelamat dengan bersungguh-sungguh cuba untuk mencapai wanita tersebut melalui celahan runtuhan tersebut dengan harapan wanita tersebut masih hidup. Namun begitu, keadaan badan wanita tersebut yg sejuk dan kaku menunjukkan yang dia sudah tiada lagi. Pasukan penyelamat lantas terus meninggalkan rumah wanita tersebut.

Tiba-tiba, ketua pasukan penyelamat merasakan seperti ade sesuatu yang tidak kena, lalu berpatah balik ke rumah tersebut. Dia telah berlutut sekali lagi dan cuba mncapai sedaya upayanya dicelah runtuhan untuk mencapai sedikit ruang kosong di bawah mayat wanita tersebut. Tiba-tiba, dia menjerit, “ada bayi, ada bayi disini!!” Lantas seluruh pasukan penyelamat bekerjasama mengalihakn sisa runtuhan disekeliling mayat wanita tersebut. Ape yang mereka lihat ada seorang bayi lelaki yang berusia 3bulan yang berbalut deangan selimut di dalam pelukan wanita tersebut. Ternyata wanita tersebut telah terkorban ketika melindungi bayinya. Ketika gempa bumi berlaku, dia telah menggunakan tubuhnya sebagai perisai pelindung bagi bayinya. Bayi tersebut masih nyenyak tidur ketika ketua pasukan penyelamat mengangkatnya keluar dari celah runtuhan.

Doktor dengan pantas memeriksa keadaan bayi lelaki tersebut dan ketika doctor membuka balutan selimut bayi itu, dia terjumpa sebuah telefon bimbit dan terpampang di skrin telefon tersebut sepotong pesanan bertaip “SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..” Pesanan ini telah dibaca oleh semua orang yang berada di situ, dan mereka semua menangis dan tersentuh.

“SEKIRANYA KAMU SELAMAT, INGATLAH BAHAWA IBU MENYAYANGIMU..”Begitu besarnya kasih sayang seorang Ibu...!!
Jangan lupa untuk berkongsi kisah ini ye sahabat2...

P/S: sungguh besar kasih ibu terhadap anaknye..walau besar rintangan yang dihadapi beliau pasti akan lakukan yang terbaik untuk anaknye...demi seorang anak ibu sanggup berkorban ape pown walaupun nyawanye sendiri... sungguh besar pengorbanan seorang ibu...so..kesimpulannye..janganlah kalian derhaka terhadap ibu anda...kerana ibulah segala2nye untuk kita...

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Nikon Camera...

Assalamualaikum..
haha..happy seyh hari nie...
tengok title kat atas too an korang pikir ape..??
pikir tentang camera la...
NIKON..
sarah suka jenama Nikon..
tapi wish sarah nak dapat an Nikon DSLR but x dapat la ..
mahal sangat kot..
insyaallah t if dew duit byk dpt la DSLR too..
huhu...
untung la dapat DSLR.. 
(sumber dari encik google)

and camera yang sarah beli adalah
Nikon coolpix s3100..
nak tgk camne modelnye..okey..
jeng..jeng..jeng..
.
.
.
(sumber dari encik google)
kamera yang sarah beli persis dgn gamba diatas nie..warna dia...bentuk dia..semua la..same..
x pew la..walaupun x dapat nikon dslr yg sarah impikan...
dapat nikon coolpix s 3100 nie pown dah cukup la kan..
huhu
asal an dapat snap pic..
k la...papai..
nak tengok cite karipap-karipap cinta..


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

What is Dating????

Assalamualaikum semua...okey entry sarah untuk hari nie adalah berkenaan "What is Dating??? " ehh...speeking pulak cik sarah nie kan..haha.. okey...x moo membebel panjang2....sarah nak tanya nie..u all tau x ape itu dating..????
 *ala dating too kan temu janji...
no la dating nie ade istilahnye tersendiri...jom tengok ape maknanye...

WHAT IS DATING...????
Dating dalam erti kata lain berdua-duaan pasangan lelaki perempuan yang bukan mahram adalah haram.Ini kerana perbuatan tersebut boleh membawa kepada mudarat. Iaitu mendedahkan pasangan lelaki dan perempuan melakukan sesuatu yang ditegah dalam agama islam.

Pada mulanye dating dalam telefon,kemudian ajak keluar makan.Mula2 naik kenderaan berasingan.Lama kelamaan naik satu kenderaan. Pergi keluar bertujuan untuk makan tetapi pegang2 tangan,ada kalanye tidur atas bahu kekasih. Sehingga kadang2 sampai melakukan perzinaan. Walaupun pada mulanye rasa bersalah terhadap perbuatan yang terkutuk itu, lama kelamaan menjadi alah bisa tegal biasa. Sebab tu lah islam menegah sama sekali pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnye.
Allah s.w.t berfirman : Dan janganlah kamu menghampiri zina.sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu yang jahat(yang membawa kepada kerosakan). (al-Isra' :32)

Peringatan dalam ayat ini ialah tegahan keras Allah swt supaya jangan sesekali cuba menghampiri zina. "Setiap sesuatu yang membawa kepada perlakuan yang haram,maka hukum melakukan perkara tersebut adalah haram".Dan mencegah adalah lebih baik dari mengubat,selagi boleh dicegah baiklah kita cegah sebelum berlaku perkara yang tidak diingini. Jangan tunggu sehingga diri terjebak dalam gejala maksiat ini baru lah nak menyesal. Bak kata pepatah "menyesal dahulu berpendapatan menyesal kemudian tidak berguna."

P/S : sampai sini dulu k...nantikan entry sarah seterusnya....(title dirahsiakan..ngeh.. :P ) nak couple...nak dating boleh...but mesti jaga adab pergaulan..jangan melebih2...lau dating too.. dating la kat tempat yang ramai orang...and jgn pegang2...k.. takut ada yg ketiga nanti... huhu...
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Strategi atau cara yang biasa digunakan untuk mendapat kembali cinta..namun gagal..

Assalamualaikum.
salam 1 malaysia,salam 1 blogger..and salam beribu-ribu salam..
okey..entry sarah kali nie adalah Tip yang selalu digunakan untuk mendapat kembali cinta yang dah pergi...(mean couple yg dah putus nak rujuk kembali la) but cara nie tetap gagal.
antara caranye.

  • Berjanji .. "i janji mulai sekarang i nak berubah 100% demi u..i x kan control u lagi macam dulu...i x nak curang lagi kat u....i x sanggup kehilangan u..i love u so much..please percaya kat i...please..."  okey tujuannye adalah untuk menagih simpati...kot2 la gurl to time dye balik..(say reject pada boy camni k..boy camni talam bermuka2...kat kite ckp lain kat owg lain pown dia ckp lain..) 
  • mengucapkan .."i cinta pada u...i love u so much (dengan nada yang romantik sgt2)" nak merayu la to kan...dammm..reject jew..
  • merayu dan berharap.." berharap agar si dia terbuka hati terima kita balik..." tetap gagal...
  • Menjadi pelakon terbaik sebagai seorang depress..mean kat sini.." kononnye la...makan x lalu...air mata x leh berhenti mengalir la, asyik nak nangis jew..bile dah bosan wat semua too mula la post at fb , twitter , semua la..yang hidup dye x bermakna lagi.."Akulah insan yang paling malang didunia ini.. :( hidup ku dah x bermakna lagi tanpa si dia.." aishh kononnye untuk menagih simpati la..tanpa dye sedari tindakan dia to buat si dia jadi semakin nak menjauhkan diri....
  • Mengadu..mean.." mengadu kat parent si dia... yang si dia to kononnye curang lah..." hey.. tindakan macam too maybe membuatkan si dia lebih menyampah dekat u tau...(sure la gagal)
  • Pessimism. Kita sering cenderung menjadi pessimist, “Aku takkan berjaya. Kau tak kenal isteri aku, dia jenis yang degil. Dia takkan mengubah keputusannya“. Takkan berubah?? . Dulu dia cakap nak sayang kau selamanya tapi sekarang nak berpindah ke rumah lain pulak. Dia memang telah mengubah keputusannya. Sure gagal!

Kesimpulannye...jika nak dapat kembali cinta yang lame...u all mesti lah ubah perangai u all too.. berubah la kerana allah swt. jangan la berubah semata2 untuk kesenangan..jika u all berubah demi mendapatkan kesenangan pasti ape yang u all buat too x kan diredhai..sebab too la u all x kekal..and ade jew masalah..so renung2kan lah dan selamat beramal... :) akhir kata dari sarah...setiap ape yang kita ingini...mesti la berlandaskan niat..jika kita berniat baik,kita akan mendapat ape yang kita nak....jika kita berniat buruk,maka segala ape yang kita ingini x akan berhasil...just for share.. 

(search ....cinta...)

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

PwinCesS sAraH mULa berOpErasi seMuLa...

Assalamualaikum..
rindu x..rindu x..??
ape..???x rindu..???huhu...yew la sy tau sape sy niekan...
(alamak terpoyo lak an..haha..)
okey...hari nie dah abis trial....yeahhh..!! merdeka!!
haha..sebenarnye ade lagi satu paper lagi minggu depan..ICT coming soon..
hehe..
okey la...t if sarah rajin sarah kongsi lagi info kecantikan,kesihatan,ilmu or macam2 la ea..
rindu rase nye nak menaip..
t sarah taip byk2...

k papai...sarah nak carik idea jap.. 

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

1 week , 1 stress , 1 exam...

Hai !! assalamualaikum semua..ape la yang sarah melalut kat atas too kan...huhu... BTW.. rindu la nan blog sarah nie....dah berabuk dah kan lame dah x bukak kot...kot la...haha... sarah rindu nan kalian semua gak follower2 sarah yang baik hati nie.. sorry k... sarah bZ sikit la...almaklumlah kan minggu nie minggu trial SPM...soo ape lagi..menghadap buku jew la kan... >stop! ! semua too tipu jew kot !! < haha.. okey..okey...x la sampai ngadap buku jew 24 jam...der la mase len gak...tpi too la..mase yg ade x mengizinkan untuk sarah berceloteh kat blog nie la...paham..paham jew la kan..'.' so ary nie sarah nak membebel panjang2....kamu tau x ary nie hari ape ? ? ? hah !! x tau ! ! ape  la hari nie kan hari malaysia yang ke 48... sejarah too... > sebenarnye sarah pown baru tau taun nie..haha.. :P < 
ermmmmm... ape lagi ek nak cakap... no idea la... *pikir sejenak* hah !! sarah ade 2 paper lagi trial... paper fizik ngan ICT ...huhu... seram sejuk jew lau pikir kan nasib2 paper yang dah lepas too... mesti byk yg good2.. (lawannye la) kan..kan... memang terbaik la soalan2nye...lagi2 paper sejarah ngan add math...fuhh! ! memang mantap la...x percaya ? ? lau x percaya dah la ade sarah kesah ...haha.. joke jew k... jangan marah2..t cepat tua...x tau..sarah x tanggung..hehe.. smile always k dear.. :)
Next.. ! ! ehh dah macam ape dah.. okey seterusnye...urmm.. sarah rindu giler2 at capital F a.k.a teddy bear sarah too.. mizz giler ahh... kitowang dah jarang contact.. ape x nye.. masing2 dah Bz an... sarah an bz nan study... dye lak bz nan keja dia... kan same2 bz..fair kan.. huhu... sabo jew la... 

P/S: bile la nak abis sekola...abis SPM...kuar cari kawan baru yang x sombong...cri sahabat sejati...pi PLKN....dapat result gempak....saat yang ku nanti2kan...insyaallah...sarah pikir dah abis sekolah sarah nak mulakan hidup baru...



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Esok Trial SpM,...!!! (1994)

auw..auw...seram seyh...esok dah mula trial tok all spm candidate 2011....termasuk la sarah kan...
btw...good luck 4 ur trial....esok kite dah mula berperang...malam nie dah kena siapkan semua alatan untuk berperang....(pen,pensil,pembaris,pemadam....semua la..teruta sekali ilmu mesti disiapkan k.....)..caiyok!!!! kawan2 semua...
good luck again.... ^_^ ....papai...sarah nak study dulu.....

P/S: first paper tomorrow....BM 1 and 2....
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

1 syawal.,.

Assalamualaikum,
haha,..
ape la sarah nie kan..
dah 5 syawal dah kan..
sarah baru terkedek2 buat entry sal raya..
hehe..
syok sangat ke raya..??
biasa2 jew..
lalala~..
kesian blog sarah nie dah lama ditinggalkan...
haha..
bTW..
sarah nak tunjuk an pic mase 1st syawal ...
jeng..
jeng..
jeng..

.
.
biru colour..cantek an...haha...
Happy Family...
I love my family..
muuuaaahhh..

P/S: Hari nie dah hari sabtu... lagi berapa hari lagi trial spm...gud luck for me and all my friend 5 Bestari.....


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥