info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni


Model terbaru sarah...POCOYO.. ^_^

Hai...apa yang pocoyo..pocoyo nie ek...huhu...
Pocoyo la....kawan baru sarah..hehe...sarah dah jatuh hati ngan si comel pocoyo lak..hehe...tak caye cari la fb sarah...yang ada pic pocoyo tu..hehe....jap sarah upload pic jantung hati sarah..hehe...jeng..jeng..jeng...

POCOYO....hehe...
sarah nak angkat dye jadi model baru sarah la...
nanti bear,domo and angry bird ada kawan barukan....:D..
dalam proses melakar muka,badan,kaki and tangan pocoyo sekarang...minta2 la jadi bentuk pocoyo..
I LOVE U pocoyo sayang..(capital F jgn jelez ea...hehe..)
jom layan cite pocoyo jap... :D



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Hasil Felt Craft yang seterusnya...

See...hah...nie la surprise sarah...semalam sarah tak sempat nak update pas habis tengok AJL...huhu..
Sekarang sarah nak update...nak update apa..??? tengok tajuk pown dah tau kan...hari nie sarah nak tunjukkan hasil craft sarah yang seterusnya...yang nie bukan bentuk bintang or love tu tau...yang nie sarah buat patung and karekter kartoon lak....nak tengok tak hasilnya...jeng..jeng...jeng... 
loooaaaddiiinggg jap...
.
.

seee...
comel tak...nie semua first sarah buat ...
bear,domo and angry bird nie pown sarah dah angkat diowang jadi model sarah yang terbaru...hehe..
ini antara model2 terbaru yang sarah sayang...hehe...model nie belum ada orang beli lagi nie...lalala~...nak tengok hasil daripada photoshoot petang tadi...(mcm manusia lak hehe..) ok jap ea sarah upload...
(3 sekawan sedang berehat2 di bawah pokok cendawan...)
(ngah dating kot ..huhu...blakang tu pasangan burung...)
( mane pasangan mu nie encik domo?? sorang2 je..)
( hai cik domo...saya di sini...sini..sini.. n_n)
dan akhirnya mereka berdua dating di atas bumbung bersama2....
(ehh..korang perasan tak mana angry bird pergi...sarah pown tak tau..huhu...kena kidnap kot..)

P/S: sekian ini lah hasil craft sarah dan hasil photoshoot sarah petang tadi...bear tu idea kakak sarah..hehe..ok la......lau nak tgk craft2 sarah or nak tanya pape pi je at Page sarah or add je at fb.. Sarah zandra ..ehh..ehh..jgn lupa like page sarah ea...hehe...

korang yang baik hati...sarah nak minta tolong sikit nie...tolong click nie..
thanx k pada yg click.. ^_^ and komen la craft sarah tu..

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Malam AJL..

Hai...now..jam menunjukkan 8.05....
lagi beberapa minit jam lagi AJL kan..huhu...
korang sokong sape..?? sarah tak sokong siapa2 pown..hehe...siapa menang itu la yang sarah sokong..
boleh ke macam tu...lalala~...ada sarah kesah..hehe..
Tak pe la lau yang kalah tu boleh dipertingkatkan lagi kehebatan diowang...
yang dah menang tu nanti jangan pula sombongkan...

ok...sekarang bukan time sarah udate blog kot...haha...jap gi time sarah update blog...ade something yang sarah nak tunjukkan ...tungguuuuuu...penat tau sarah buat...huhu...nanti ea...bukan sekarang...
tengah malam nanti la..huhu...lau tak pown esok...ada lagi benda yang nak buat nie...sabo je la...
surprise k.. 
(surprise la sgt :P )
ok..papai....sampai jumpa nanti...

Label: Entry ntah pape.. :P

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

si comel Teletubbies..






HAi alll...hehe...see tajuk entry di atas...gempak x....?? x pown kan..
ehh...ehhh..siapa yang tak kenal dengan teletubbies nie angkat tangan..?? (mmg kesian yg x tau too hehe..) ..sarah memang minat ngan cerita nie...dulu masa kecik2 lau tak salah masa umur sarah 6tahun kot sarah memang suka tengok cerita nie...setiap pagi je bukak tv2 tengok cerita teletubbies nie...dekat kabinet tv too abis penuh dengan sticker teletubbies...siapa unya kerja?? sarah la too hehe...tapi sekarang dah tak de kan cerita nie...lau nak tengok pown tengok at you tube.. rindu ngan diowang....
sarah say : ehh..oohh(wat muka comel cam diowang) ..
mana yang tak kenal ngan diowang mai sarah kenalkan...

*yang warna purple dengan bentuk segitiga kat kepala tu nama dia Tinky Winky..
Tinky Winky yang paling tua..dia nie lelaki tau...hehe...barang kesayangan dia pulak beg tangan...
*yang warna Hijau dgn garis lurus kat kepala pula nama dia Dipsy...
Dipsy nie pown lelaki gak....barang kesayangan dia topi bercorak hitam putih...(muka dia hitam sikit an..hehe..)
*yang warna kuning to pula nama dia laa laa...
Laa laa nie perempuan..mempunyai bentuk spiral diatas kepala dia...
lala nie suka main bola dan bolanya pown warna kuning..
*yang warna merah lak nama dia Po..
comelkan po nie...sarah paling suka ngan po nie..paling kecil..paling comel...
Dia mempunyai bentuk lingkaran di kepalanya..Hobi dia pula suka main skuter...(comel...)





Untuk pengetahuan korang teletubbies nie anak yatim piatu...cian kan...Dia nie tak de kawan lain selain dengan vacuum cleaner.....lau de masalah pape masing2 mesti cerita dengan vacuum too...
Makanan kegemaran teletubbies nie adalah pancake...hampir setiap hari mereka buat pancake.....
Teletubbies say: Ehh-Ohh... 
lepas too peluk2...hehe...comel...meyh tengok teletubbies at bawah nie...

Ehh-ohh.....
P/S: cuba la kat tv di mainkan lagi cerita teletubbies nie kan best...

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Lelaki Pandai memasak Vs Lelaki tak pandai memasak..


Hai selamat malam semua... hari ni sarah nak bincangkan tentang Lelaki Pandai Memasak vs Lelaki tak Pandai Memasak....lau perempuan mesti lah kena pandai memasakkan tu tak kesah sangat...tapi sekarang nie sarah nak bincangkan tentang lelaki ni.... antara lelaki yang pandai memasak dan lelaki yang tak pandaI memasak yang mane yang menjadi pilihan korang...??? cer kongsi... 
Lau sarah la...sarah suka lelaki yang pandai memasak....kenapa sarah suka lelaki pandai masak?? 
*sebabnya lau dah kahwin diowang leh masakkan tok kite an sweet...selalu kite je an yang masak an tok dye....(tapi x la sampai jadi macam mr mama too) ...
*lau kite saket pown kite x yah risau x de orang yang nak masakkan tok kite kan...
*lelaki yang pandai memasak nie pada pandangan sarah la dye sorang yang penyayang...dan pandai hidup berdikari...(mcm ayah and abg ipar sarah).

Lau lelaki yang tak pandai memasak lak...
*mungkin diowang akan pergi makan kat luar lau tinggal sowang2...
*lau time makan too mesti dihidangkan makanannye di atas meja...(mcm tuan besar lak)

ok tu je la pendapat sarah..ngeh~...x tau la betoi ke x...nie berdasarkan pemerhatian sarah dalam family sarah..hehe...anda pula bagaimana..??

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Thanx Follower...500 follower suda..

Thanx to all follower yang sudi support blog sarah...tanpa follower2 and reader...siapalah kitakan...
Follower nie adalah sebagai penyokong kita untuk menjadi blogger...betul tak..??
so kepada semuanye thanx a lot... :)
nak tgk follower ke 500 sarah...sat naaa...

ok see.... .. sarah nak review blog dye ea...
(click header nie untuk ke tuan blog)
Name dye zahirah nabila...sedapkan nama dia...
meyh terjah blog dia jom...clik je header dye too..

P/S: marilah kita support sesama blogger..... sekian.. ^_^

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

1st CONTEST | Blog Paling Comel



See....tengok tajuk je dah tau tujuan sarah update...hehe....sarah join Contest buat sekian kalinya....lama kan x join contest2 or Giveaway nie so sarah mencuba la nasib..mane la tau ada rezeki sarah tok menangkan...
Ehh..ehh..tapi blog sarah comel ke..?? x cukup comel lagi kot berbanding ngan blog2 lain...huhu..
x pe la belum cuba..belum taukan..
ok meyh tengok syaratnye lak..
1. WAJIB follow blog Aqies and Zyhaa untuk mengetahui perkembangan contest ni 
2.Buat post pasal contest nih di blog anda 
3. WAJIB letak Banner 
4. Tag sekurang kurangnye 2 orang kawan blogger dan make sure diaorang tahu 
5. Tinggalkan link entry di "comment box" Aqies And Zyhaa 
6 . Pemilihan berdasarkan blog yg comel dan menarik 
7 . Pemenang akan dipilih seramai 4 orang.Ditukar kepada 7 orang. 
8. Tarikh tutup : 31 Januari 2012

Sarah nak tag semua rakan2 blogger sarah yang singgah di blog sarah ni...
P/S: korang2 join tau...click je banner kat atas too lau nak join k.. ^_^

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Selamat Datang kembali...

Hai reader and follower...(ade ke ek) hehe..pape je la..
Dah berapa lame ek sarah tak update blog nie..?? ade yang perasan tak..??( tak de ea..kesian sob..sob.. sob..)
Hari nie baru dapat update entry yang agak merapukan..huh .. =.=" ...kenapa sarah dah lame tak update blog nie...? sarah busy kot..(busy body..) kuang..kuanng..kuang... :P haha.. x la...first sebab line internet kat sini sangat2 menyakitkan hati....ermmm...tak tau la kenapa...sedih... :( ... huhu..
sebab kedua...saket...saket ape..? saket hati...huh..ngan sape..??? (secret la mne leh bgitau an..) ..kecewa...ngan sape?? (secret gak)...hihi...ok...next...ermm... x de idea nak update...x de mood nak update..huhu..

p/S: sebelum banyak sarah melalut baik sarah stop sekarang... sebelum too mai dengar lagu nie...

Sarah suka dengar lagu baik-baik sayang nie...if sarah dengar lagu nie sarah rasa sedih ...kadang2 tu nak menangis...banyak peristiwa di sebalik lagu nie...ermmm...so sat... macam mane lau sarah x de gi...baik-baik sayang.... ^_^
nak nangis gi boleh tak...huhu...rinduuuuuu...........serindu...rindunya...hehe....

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Al-Fatihah buat Izwan Pilus..

Pertama sekali sarah nak ucapkan takziah atas pemergian penyanyi Izwan pilus yang popular dengan lagu " kembali senyum" telah kembali ke rahmatullah pada jam 6.15pm tadi di Hospital Ampang ...
Moga arwah ditempatkan di kalangan orang yang beriman...amin....

Mari lah kita sama-sama menyedekahkan Al-Fatihah kepadanya...Al-Fatihah...


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Siapa Nak Hadiah... ???

Hai..hai...
Mai sini jap sarah ada berita gembira nie yang sarah nak bagitau...korang nak hadiah tak..??? ala jangan risau dia tak pakai random.org...tak pakai pengomen terbanyak..tak pakai like2 too semua macam contest or GA yang korang sertai too...yang nie mesti korang semua akan dapat hadiah punya la...sarah nak memperkenalkan..Laman web sosial Octove 
Octove merupakan satu laman web sosial buatan Malaysia jauh berbeza dan mempunyai banyak kelebihan berbanding di laman web sosial yang lain.Rugi pada siapa yang tak join...

Apa menarik sangat dengan octove nie..??
  • Octove nie menggunakan sistem octopoints...yang mana point ini akan bertambah apabila kita update wall, uload gambar, komen atau pun lain2....Dengan adanya point ini kita boleh membeli barang2 yang terdapat di Point Shop seperti keychain,beg,tiket wayang, voucher dan lain2..dengan hanya menggunakan point ,bukan wang ringgit malaysia k.. (^_^)
  • Semakin banyak kita update or upload ..point kita akan semakin naik dan peluang untuk memperolehi barang di points shop juga semakin cerah...
  • Untuk pengetahuan korang 100 points automatik akan diberikan secara percuma kepada sesiapa yang mendaftar Di sini
  • Contest atau peraduan2 pown ada DI sini 
  • Di Octove nie ,korang semua tak boleh sombong tau....sebab kalau korang sombong,points korang takkan naik...
  • Jangan risau pihak Octove sememangnya sempoi dan mesra...
So meyh la join Octove nie...tak rugi pown kalau korang join...sarah tau masih ramaikan yang tak tau berkenaan dengan octove nie so meyh join ramai2...(Octove nie buatan malaysia k)

Cara Untuk Mendaftar Octove :
  • Click Sini untuk daftar
  • Daftar seperti biasa dan click create my account. Korang boleh daftar melalui FB atau Twitter korang. Just klik allow ok.
  • Lepas daftar, check email korang untuk mengetahui mesej dari Octove.
  • Seperti yang dinyatakan, 100 points automatik diberikan secara percuma kepada sesiapa yang daftar di SINI.
  • Mudahkan...selamat beroctove k.. :D
Korang2 ..lau dah join tu jangan lupa "VOTE" untuk Octove.com nie k...http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=46 go to that link and then sign up as a new user there...then Vote..
 P/S: Entri nie adalah atas permintaan oleh pihak Octove sendiri untuk sarah mempromosikan laman web Octove nie...mesti ramaikan yang masih tak tau akan kewujudan laman nie..so mari la join Octove nie...
dan jangan lupa men "VOTE" untuk Octove.com nie...  
http://www.socialmediaweek.com.my/awards/category.php?id=46
Caranya..: go to that link and then sign up as a new user there...then Vote.
thanx.. :)

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

My 2nd Giveaway

Hai selamat hari khamis semua...ok hari nie sarah nak join 1 lagi GA dari abg areef ibnu naeem 
insyaallah lau de rezeki sarah dapat la ...ok bagi sesiapa yang nak join meyh click banner at bawah nie..
(click banner nie k..)

Syaratnya mudah sahaja :
Just sediakan satu entri penyertaan dengan tajuk "My 2nd Giveaway"Upload banner giveaway ini ke dalam entri penyertaan tersebut Dan 'backlink'kan ke entri iniLastly, just tinggalkan komen dan hyperlink entri penyertaan tersebutPada ruangan komen di bawahPenyertaan boleh dihantar Mulai jam 10pm/ 18 Januari 2012 Dan berakhir pada jam 10pm/ 24 Januari 2012Result in sya Allah akan diumumkan pada jam 10pm/ 26 Januari 2012
Hadiahnya?
3 hadiah utama yang saya tawarkan ialah2 netbook case beserta fridge magnet dari Cameron HighlandsDan 1 naskhah cinta (Koleksi buku surah Yaasin, al-ma'thurat, asma'ul husna dan surah2 amalan) 
 P/S: so good luck semua... click Sini untuk join k..

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

1st Edition New Year Giveaway 2012 by Airin Ayda


(Click banner tok join)

(nie url pic sarah tau kak..)
http://2.bp.blogspot.com/-I5orzACeyFY/TxPiN3cb1mI/AAAAAAAAARQ/zsyfWekdmmQ/s1600/DSCN1003.jpg
 SYARAT-SYARAT PENYERTAAN :
  1. Terbuka kepada semua FOLLOWERS blog - akumizzayda.blogspot.com.
  2. Tak kira sama ada LELAKI & PEREMPUAN.
  3. LIKE fanpage blog - AIRIN AYDA.
  4. Tak payah tag blogger lain..tapi PROMOTE giveaway ni.
  5. Peserta dikehendaki membuat satu SIGN PICTURE dengan nama  "AYDA". *sign picture akan disimpan di album fanpage Ayda beserta link blog peserta sebagai tanda penghargaan.
  6. Pemenang akan di pilih secara RANDOM.
Contoh Sign picture.. 
tengok KAT SINI 
CARA-CARA UNTUK MENYERTAI :
  1. Buat satu entry bertajuk - "1st Edition New Year Giveaway 2012 by Airin Ayda"
  2. Letak BANNER kat atas dalam entry korang - COPY BANNER KAT SINI
  3. Support semua sponser dengan LIKE & FOLLOW diorang...

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Taman Tema Legoland dan Bandar Hello Kitty di Johor!!...

Wah..wahh..wahh...Johor dah majukan sekarang...
hah!!sape cakap johor tak de apa2(dulu ye la ..tapi sekarang.)..hah amik kau ...ada Projek taman tema pertama yang terbesar too at Malaysia..Legoland Malaysia adalah merupakan taman tema legoland keenam di dunia selepas Legoland Billund, Legoland Windsor, Legoland California, Legoland Deutschland dan Legoland Florida. ...wahh..hebatkan...sape yang tak bangga an jadi anak jati johor nie..hehe..(perasan lak)ok back to the point...kedua2nye akan dibuka pada penghujung tahun 2012 nie....(tak sabar an nak pi) ..

Nie taman Lego land..


LEGOLAND Malaysia adalah projek taman tema terbesar yang pernah dan akan dibangunkan di Malaysia setakat ini. Masih dalam proses pembinaan di Iskandar Malaysia, LEGOLAND Malaysia dijadual akan mula dibuka untuk orang ramai bermula pada hujung tahun 2012. Sehingga sekarang, proses pembinaan taman tema ini masih mengikut jadual yang dirancang ,
Macam2 la ada dekat legoland nie...ada beberapa bangunan lego yang dah siap dan hanya tinggal di persembahkan je apabila taman tema ini siap..antaranya...tengok dibawah..
1.(taj mahal versi lego)
2.(model kubah masjid Putrajaya)
3.(Model deretan kedai di Jalan Wong Ah Fook, yang memang terkenal dengan bangunan lama di Johor Bahru)

itulah diantaranya yang terdapat di Legoland nie...
Tapi tiketnye pown agak mahal la...
Tak kalah tanding juga dengan Bandar Hello Kitty yang akan dibuka hujung tahun nie ...wahh...banyak betul tarikan baru di johor nie kan...

Pusat Hiburan Keluarga (FEC) yang bakal menjadi taman tema tertutup empat tingkat terletak di Puteri Harbour, Johor dijangka dibuka pada akhir 2012.(best kan)
Bandar Hello kitty nie bakal menjadi kediaman pertama Hello Kitty di selatan Asia..Syarikat itu juga akan menampilkan karekter My Melody dan Little Twin Stars.
Bandar Hello kitty ini juga turut menawarkan semua barangan Hello Kitty daripada pedagang-pedagang ,persembahan pentas,nyanyian,dan lagu termasuk jamuan teh hello kitty(menarik kan..bagi penggemar hello kitty sila2kan la bercuti di sini...singgah ke teratak hello kitty) 
Selain bandar Hello kitty FEC juga menampilkan karekter kanak-kanak di bawah The Little Big Club yang mempamerkan Thomas and FriendsTM, Barney the Friendly DinosaurTM,Bob The BuilderTM,Pindu The PenguinTM, dan Angelina BallerinaTM.
Selain itu mereka juga terpaksa berkongsi tempat dengan karekter kartun Kampung Boy dengan adanya dunia Lat...yang mana di situ akan menampilkan semua rekaan set kampung sebagai mana di dalam babak karakter kampung boy nie...(Hebatkan kampung boy bergabung dengan kartun2 lain di asia tenggara)
P/S: tak lama lagi boleh la kumpul barangan hello kitty..wee~



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Pikalurve 2nd GIVEAWAY

Hai...sarah rasa nak join Giveaway lagi la hari nie...hehe...so ini lah Giveawaynye..
Pikalurve 2nd GIVEAWAY
Sebenarnya sarah jumpa giveaway nie at FB...tadi sarah saje je..search at fb then jumpa la link nie.. https://www.facebook.com/GAnContest?sk=wall
so sarah scroll banyak and jumpa la GA nie..(dah2 stop membebel..hehe..sarah mulakan GA nie ea..)

ok awak..awak...nak join tak?? lu nak join click banner at bawah nie...


(click jgn x click ea...)
Giveaway nie berlangsung:
25 DECEMBER 2011 - 25 JANUARY 2012

SYARAT-SYARAT PENYERTAAN

1. penduduk di MALAYSIA sahaja dan seorang blogger
3. wajib LIKE page www.facebook.com/Pikalurve  (sponsor hadiah)
4. buat entry khas untuk giveaway ini [ TAJUK: "Pikalurve 2nd GIVEAWAY"]
5. hantarkan link entry anda di comment ini sahaja
6. letak banner PIKALURVE GIvEAWAY di side bar blog anda


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Buat Felt Craft banyak2 and jual..

Holla semua..huh...penatkan..kan..hehe..apa yang penatnya ek...
hah!!..tengok tajuk at atas tu...
Buat Felt Craft banyak2 and then Jual...dapat duitkan..hehe...
Now ada la beberapa orang kawan sarah nak tempah phone keychain dari felt craft nie...
thanx pada yang dah support sarah too...
and sekarang sarah ngah buat tok hantar at kedai pula...
hope diowang nak amik la kan...hehe..
buat permulaan nie sarah just nak hantar 12keychain je kat kedai to(awat sikit sangat)
kan sarah dah cakap untuk permulaankan...hehe..
nak tengok tak hasil2nya...

Baru sikit je wat...


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Bersatu Semula Disyurga..

Cerpen nie credit by: www.iluvislam.com

Desir pantai mengalun ombak, tiupan angin yang menyapa mengurai jilbab hijauku. Kanak-kanak kecil riang berkejaran. Sesekali mengelak ombak yang memikul pantai tanpa diundang.

Tiba-tiba tangisan sang anak menjerit meminta simpati rakannya, "Istana kita runtuh. Ombak buat" seraya itu, tangannya ditarik sang rakan mengajaknya membuat istana ditempat baru. Jauh sedikit dari gigi pantai. Bendera kecil bewarna merah akhirnya diletakkan di puncak istana. Mereka gembira melompat-lompat bertepuk tangan. Hasil dari usaha tanpa jemu.

Terus merenung ditengah lautan yang luas, Aku mengamati bot nelayan yang menuju ke sisir pantai, dialihkan pada air yang tenang ditengahnya.

"Masih memikirkan apa lagi Nurul?" Sapaan lembut sahabat kesayanganku Insyirah yang memiliki wajah manis anak melayu kacukan jawa dan banjar yang dikenalinya dahulu sejak terlanggar alam tarbiyyah di universitinya setahun yang lalu.

"Syira, damaikah syira bercuti di sini? Tenangkah hatimu syira? " Tanyaku kepada Insyirah dengan tiba-tiba.

"Pasti Nurul, segenap waktu ku selain menikmati keindahan alam dan makan, Syira akan habiskan masa untuk bersama Dia dan membaca. Kenapa Nurul tanya begitu? Nurul tak tenangkah? Atau ada lagi yang membelenggu dirimu sahabatku? "Tanya syira kepada ku kembali.

"Syira, Nurul rindukan dia syira" Terkeluar juga lafaz yang cuba disimpan selama ini.

"Rindu siapa Nurul? Tunang Nurul Kah?" Tanya Insyirah lagi cuba untuk menyelami perasaan ku.

"Nurul tahu tidak selayaknya Nurul rasa begitu,tapi ini naluri syira.Nurul simpan dan Nurul luah hanya pada Dia selama ini." Air mata yang ditahan-tahan tidak mampu disimpan.

"Subhanallah.sabar Nurul.Jika ada jodoh kau tetap akan bersama dia juga. Perlihara dirimu,lengkapkan dirimu agar Nurul lebih bersedia menjadi pembantu mujahidmu Nurul. Berbincanglah dengannya dan dengan keluarga Nurul untuk percepatkan urusan kalian" Nasihat Insyirah cuba untuk menenangkan.

"Tidak,tidak semudah bicaramu Syira."

"Apa lagi yang kalian fikirkan? Bukankah mempercepatkan ibadah itu lebih mudah urusan dakwah kalian? Lebih terjaga daripada kau terus bermain perasaan? Mengelak fitnah dan masalah hatimu. Syira rasakan walau sesibuk mana Nurul,pasti sukar juga nak melawan fitrah.Kau akan merindui yang tidak halal bagimu Nurul.Maaf jika kasar teguranku"

"kau takkan faham syira"

"Ya,aku memang tidak akan faham jika difahamkan Nurul.Aku bukan bomoh atau pawang yang boleh meneka-neka isi hati kau Nurul.Malah aku bukan Tuhan yang maha mengetahui."

"Syira, aku cuma pinta kau doakan kami akan bersama" Seraya itu aku meninggalkan Insyirah menuju ke jeti pantai.

Sujud malam itu berbeza sekali. Nurul berasa amat tenang walau air mata laju terus mengalir dipipinya. Kalam Al-Furqan ditatapi namun hanya dibaca ayat yang indah dalam surah Ar-Rad pada ayat yang ke 28.

"Orang-orang yang beriman dan hati mereka tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah dengan mengingati Allah hatu menjadi tenteram.

Dibuka lembaran lain" Wahai jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang puas lagi diredhainya" Al-Fajr: 27-28.
***
"Esok hari bahagiaku Syira. Terima kasih atas segalanya Insyirah.Kau sahabatku dunia dan akhirat." Kataku kepada Insyirah semasa sama-sama menghiaskan kamar pengantinku.

"Aku terima nikahnya Nurul Iman Bt Muhammad Abid dengan mas kahwin Rm77.70" Seuntai doa dibacakan sendiri oleh Muhammad Irsyad,suami Nurul Iman. Solat sunat dan sujud syukur dilaksanakan bersama.Kucupan restu di umbut-umbut Nurul diterima dengan tenang sekali.

"Abang akan merahmatimu sayang dan kita akan sama-sama bina keluarga ini sehinggan ke syurga,Insyaallah. Terima kasih kerana sudi menerima abang sebagai suamimu.Bantu abang ke syurga ya" Ujar Irsyad lembut kepada Nurul.

"Insyaallah abang.Terima kasih juga sebab memilih sayang dalam hidu abang,bimbing sayang juga untuk teman   abang di syurga. Redhailah setiap amalan sayang.Sayang akan usaha lahirkan mujahid dan mujahidah impian kita. Nurul sayang abang" itulah kali pertama lafaz sayang yang diluahkan pada seorang muslimin pilihannya yang dipilih atas agama yang dimiliki suaminya sejak awal perkenalan mereka.

Janji mereka yang sentiasa menjadi motivasi tatkala muhasabah bersama untuk meneruskan hidup di alam rumah tangga. Hanya kerana rindu pada cinta dan syurga Allah. Masing-masing berusaha memainkan peranan sebagai suami isteri yang soleh dan berkerjaya.
*****
"Walid, Mus'ab lapar. Lama sangat walid tengok kubur ummi.Ummi tak nak keluar pun. Jom balik, Mus'ab nak makan rendang nenek." Air matanya disapu.

"Sayang,ummi bukan tak nak keluar,cuma ummi sedang berseronok disana.Nanti walid pun akan ikut ummi,Mus'ab pun akan ikut ummi sayang"

"Ummi ajak Mus'ab sekali ke walid? Wah,Mus'ab mestilah nak jumpa ummi.Nak tenang macam ummi juga.Mus'ab rindu ummi, teringin nak jumpa Ummi nak tengok muka ummi sama tak macam gambar yang walid tunjuk setiap hati tu"

Untuk yang keberapa juta kalinya entah Irsyad membaca warkah cinta buatnya yang dikirim bersama bayi yang diwariskan untuknya semasa kelahiran Mus'ab.

" Untuk mujahidku sayang,Muhammad Irsyad,
Abang, tidak ada pujianku selepas Allah dan rasul terhadap makhluk selepasnya dariku padamu.Atas kurniaan Tuhan,sayang miliki suami yang soleh macam abang. Yang adil pada kehidupan dunia dan akhirat.

Zauj ku yang teristimewa, sepanjang bersamamu,begitu bahagianya sayang. Sayang dilimpahi kasih sayang yang luas, sayang tenang dengan perjuangan-perjuangan abang.Kita terlalu banyak merancang kehidupan untuk kita dan anak-anak,malah sselalu mengigatkan sayang matlamat pernikahan kita yang sebenarnya hanya mengharap cinta Allah.

Cintaku, sayang ingin memberitahu abang,abanglah manusia paling hebat yang menawan hati sayang sejak sayang terima abang untuk menjadi tunang sayang. Sayang simpan dan sayang hanya luah hanya pada Dia selama ini.Sayang cemburu dengan gerak kerja abang yang teratur, sayang cemburu pada perjuangan abang. Sayang tekad untuk setia menanti abang.

Abang, sayang ingat lagi, abang berjanji mahu anak dalam kandungan sayang ini menjadi pejuang agama dan negara. Sayang ingat lagi abang dan sayang sama-sama merangka pendidikan anak kita yang akan lahir. Sayang terbayang buku simpanan anak kita yang baru abang daftarkan. Abang seorang suami dan ayah yang hebat.

Abang, sayang masih ingat sayang mengangkat tangan berjanji dengan abang untuk sayang setia membantu abang dan membesarkan mujahid kecil kita yang akan lahir. Sayang akan pastikan dia menjadi seorang hafiz yang cemerlang akedemiknya. Sayang masih ingat janji kita untuk membina sebuah keluarga sakinah mawaddah warahmah. Sayang berjanji dengan abang untuk sama-sama menikmati ibadah di tanah suci. Sayang pegang janji untuk sayang jadi yang solehah untuk abang.

Namun sayangku, ustaz Irsyad yang dicintai. Maafkan sayang kerana sayang bukanlah penjanji yang setia. Lerana janji sayang pada Dia lebih sayang utamakan. Abang, kalau ditakdirkan izrail menjemput sayang,abang janganlah terlalu bersedih hati kerana sayang akan bertemu cinta agung kita yang sering kita idamkan di tahajud kita bersama. Cuma mungkin sayang pergi dulu.

Sayang tinggalkan mujahid kecil ini untuk abang.Sayang mohon abang teruskan perancangan-perancangan kita dahulu.Didik dia menjadi pembantu sayang menuju syurga ya suamiku.

Jika abang dan si mujahid ini memerlukan sang bidadari untuk membantu, sayang sudah sedia merestuinya abang.Halalkan segalanya abang dan sayang mohon maaf sekali lagi kerana sayang bukanlah yang terbaik tapi sayang cuba sedaya upaya untuk jadi yang terbaik buat abang dan keluarga .Sekian dahulu dari zaujahmu, Nurul Iman Binti Muhammad Abid.Cintaku padamu selamanya.Semoga bertemu disyurga"

"Walid, nenek panggil makan"laungan mujahid kecil mematikan seduk Muhammad Irsyad.

Isteriku yang solehah,bidadariku disana.Kau syahid kerana mujahid kecil ini sayang. Semoga abadi mu di syurga sana...


P/S: sweet je kan.. so jadikan lah cerpen nie sebagai pengajaran .. ^_^

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Happy Besday Sweety...

Holla semua...siapakah sweety too..??
ini dia my beloved adopted sister..
AdeQ fatin fatihah a.k.a.. adeQ teha.. n_n

(dear...sorry k akaQ kidnap pic adeQ yang nie..hehe..)
akaQ and abang nak ucapkan Selamat hari lahir yang ke 15... dah besar dah adeQ kita sorang nie kan..hehe...ermm..taun nie PMR kan dear,...belajar betoi2 tau...jangan asyik ingat nak main je..hehe... Buat betoi2 tau PMR nie...t lau dah dapat result jumpa abang suruh abang belanja..hehe..(minta je ape kat abang nanti..hehe..jahatnya) ..ok la..wish luck and happy always k dear...kamu berdua  sayang adeQ sangat..sangat..  ...akaQ x de pape pown nak bagi..akaQ ingat nak wat an video tapi tak sempat la sayang so akaQ just buat entry nie je k.. hope u happy.. and nie ade lagu tok kamu..




and happy..happy besday to u.. :)

(nie spesial for u..hee...comelkan penguin too.. ^_^ )

P/S: nie je la yang akaQ mampu bagi...lau dekat leh la akaQ belanja adeQ..  :) <3

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Kenapa Boleh Ngigau Nie...??

Holla...hehe...memalukan betul la malam tadi...boleh lak ngigau time ngah reply mesej Mr F...hehe...malu seyh ngan dia...nak tau ape teks sarah masa too..hehe..tiba2 je...

Mr f : mama nantok dah ea.??
Mrs S : Ha'a pa...ma x sanggup bg naik bas....

hehe..see..?? apa kaitan dengan bas ek..hehe..pelik2 je la sarah nie kan...boleh pulak tersend macam too..wat malu den je..hehe..rasa macam nak tutup muka akai topeng je lau jumpa dia nanti..haha..(nasib bek dia ok je..)..
cakap pasal ngigau nie korang pernah tak ngigau...?? ngigau ni banyak jenis tau...bukan sekadar bercakap..malah berjalan , berjogging, ada gak yang sampai tendang-tendang dan menjerit-jerit...nak tau puncanya tak??? read bawah...

1. Sebab tidur tak basuh kaki dulu sebelum tidur...lagi2 lau yang suka ronda-ronda malam too balik rumah terus tidur..(tolkan)

2. Mase waktu siang korang gurau-gurau ngan member-member sampai tak ingat dunia...too la sebabnya ngah tidur malam korang tergelak2 sorang2 macam orang kena rasuk(macam pontianak mengilai)


3. Tidur yang tidak mencukupi pun boleh gak...tu la asyik online je 24jam macam mana la tak ngigau kan...penat sangat kan...kesian mata kita..

4. Stress di tempat kerja..sampai ke tidur pown dia pikir sal kerja( apa pun tak boleh la)

5. Sebab takut yang teramat sangat...macam nampak hantu je sampai menangis-nangis...huh..(nie mesti sebab masa siang2 too suka main hantu2 atau pun tengok cite hantu...lau tak pown kena marah ngan sape2 je la yang wat kan dia takut)

6. Mungkin juga terbawa-bawa dengan mimpi time tidur too..

P/S: too je kot yang sarah tau ..lau de tambahan silalah tambah at komen..hehe..korang pernah ngigau..?? masa kecik-kecik mahupun sekarang?? silalah baca penyebabnya,.

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥