info
fb
About Me
Home
Kalau anda baik hati klik la iklan ni



SURPRISE GIVEAWAY by FD

Hai...hai..selamat pagi.. hehe.. moh kita join GA ni.. tggl bape jam je lagi.. hehe..
mmg suke join last minit kan.. lalala.. dah.. dah.. x mo cakap by gi.. meyh tengok banner dye then click la tok ke blog si penganjur..


Syarat-syarat:
  1. Terbuka kepada semua warga Malaysia yang mempunyai Blogger dan Facebook.
  1. Follow blog ni dan like fan page penganjur - Fatin Diana
  1. Wajib LIKE semua sponsor.
  1. Sila klik SINISINISINISINI (Tunggu habis loading | WAJIB KLIK!)

P/S: ok selesai.. sy rse sy x menang.. hehe.. boleh ke gitu.. x pe la ..kite cuma nk support diowg je.. lau de rezeki ada la.. :)



➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Chatting Budak Zaman Sekarang

Budak2 zaman sekarang bila chat ntah apa-apa je la perkataan yang dia guna.. ntah belajar dari mana pun tak tau la(sarah pun bdk zaman skrang hehe.. ehh tak sarah dah remaja la bukan budak lagi..ngeh~).. kalau yang guna short form tu masih boleh terima lagi la..if terlampau short pun 1 perkataan pun kadang2 tak boleh faham.. apa lagi yang guna perkataan kecik besar...kecik besar.. ntah apa-apa dah.. naik pening nak membacanyakan.. meyh tengok contoh at bawah..

Beberapa minit kemudian... dye mesej gi..
Begini
|
V



Haha.. see.. kalau korang lah dapat mesej chat macam tu.. korang paham tak..?? kalau sarah ermm.. paham gak la..tapi lambat sikit loading kpala sarah ni.. hehe.. ye la nak baca satu persatu perkataannyakan..ermmm.. pada adik2 dan kawan2  jangan la guna bahasa macam ni.. kami tak paham la..hehe.. maklum la kita ni tak blajar bahasa tu.. kita belajar bahasa malaysia(BM) je..

P/S: ayat yang dalam chat tu credit by: kelakargila.blogspot ..kalau suka silalah like.. thank you kerana sudi membaca..mohon maaf jika ada terkasar bahasa.. ^_^

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Photograpy: sepetang dipantai

Hai..hai.. snap..snap..snap.. hehe.. ini lah hobi sarah.. meyh tengok hasil photography sarah..


(click pada gambar2 tu.. untuk proses tumbesaran..hehe.. if nk tgk lbh jelas)

Ni semua gambar masa kat tanjung balau hari sabtu hari tu.. 
thank you.. bye.. :D 
i like photograper

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

tengok wayang cerita silent hill


ok.. semalam sarah tengok wayang ngan family sarah.. tengok cerita silent hill ni la.. best la juga.. ceritanya seram tapi ada part-part yang kelakar juga.. hehe.. tapi bagi yang ada sakit jantung diharapkan jangan la tengok an.. cerita ni banyak kejutan.. ye la kan cerita seram english memang la menakutkan.. kan.. 
nak tau ceritanya macam mana tengok la sendiri.. hehe.. sarah tak pandai nak ceritakan.. ni.. 

see... silent hill..besarnya pedang dia.. 0_O


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Selamat tinggal alergik..


hai..!!
Alhamdulillah alergik sarah dah pown hilang.. terima kasih kepada maduka produk healin.. mmg berkesan..lau tak terseksa rasanya tergaru2.. bengkak2 seluruh badan macam apa dah.. sesiapa yang ada alergik tu cuba la makan madu ni.. tapi kalau yang alahan dengan madu lak sebaik2nya jangan makan nanti makin teruk pulakkan.. pi jumpa doktor lebih baik.. ini cuma sampingan je.. lau tak berkesan silalah jumpa doktor... ^_^ .. happy dah x gatal2 lagi..


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Buat cover fb lagi..


Semalam ngah bosan2 ni la jadinye.. buat cover tok fb sarah.. ok bosan dok cuti sem ni...bile la nak naikkan.. ermmm lambatnya ...x sabar nak belajar.. ^_^ jom tgk cover fb sarah yang latest sekali.. haha.. simple je.. malam tdi baru buat.. 

Sebelum tu ni cover fb sarah yang lama.. 

 

Dan...dan.. yang ni lak yang baru..
ok.. yang ni simple bukan.. x de gambar2.. cuma ada perkataan je... :)

P/S: ok.. sebenarnya x tau nak update apa.. hehe.. saje nak tunjuk hasil editing yang tak seberapa ni.. 


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Buat Sahabatku Tercinta


hai.. sarah ada 1 video yang sarah buat sendiri untuk kawan2 sarah..
Lebih tepat housemate sarah la masa sem1.. nape sem 1 je.. ye la sebabnya sem1 je sarah 1 rumah ngan diowang nanti dah x satu rumah dah.. ermmm.. sedih.. sebab kitorang semua dah pindah umah tak duduk asrama lagi.. mesti rindu kat diowang semua.. meyh tengok video ni sarah dah upload kat you tube .. ^_^

Sebelum tu pause dulu la lagu at blog sarah ni.. ok sayang..

P/S: sorry lau x best.. simple je video sarah..  

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Contest | Blog Paling Awwsem


Hai ..selamat hari sabtu.. hee~.. 
hari ni sarah nak join contest lagi..sape2 yang ada contest or ga meyh sini.. sarah join.. haha.. 
ala.. cuma suka suka je nak join.. kalah menang lain kira.. 
disebabkan sekarang ni sarah ngah cuti sem then tak tau nak buat pe lagi kat rumah.. tepu dah... tepu.. so sarah join la pape yg patut hehe.. saje je nak memeriahkan lagi contest/ga diowg ni.. ok back to the point.. jom tgk contest ni..
(click banner yang comel ni untuk join then ke blog penganjur)

1. Wajib follow blog aqies , Liyana and Asyikinn . 
2. Wajib like and follow para penaja / sponsor . *jangan tipu , dosa ~.~
3. Buat post yang bertajuk " Contest | Blog Paling Awwsem " , tepek banner yang tak berapa lawa tu . 
4. Tag 3 buddies dan pastikan mereka tahu . 
5. Promotekan contest ni kepada orang lain . *sunat . 
6. Hantarkan link di kotak komen kite , Liyana or Asyikin . Jangan hantar di cbox , tidak akan dilayan .

 jom la join ramai2... saya tag awak..awak..dan awak yang singgah dan baca entry ni.. nanti sy terjah..
P/S: blog adik2 kita tu semua comel2.. huhu..jelouse tau tak..hehe
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Info kesihatan:Alergik/alahan

Hai!! tadi sarah ada cari info berkenaan alergik ni.. ermm.. sebenarnya sarah memang nak cari penyebab alergik yang sarah hidapi ni.. then tak salahkan if sarah nak berkongsi info ni dengan korang semua.. meyh kita tengok apa penyebab,kesan dan cara mencegah alergik ni.. weee~..

Untuk pengetahuan korang alergik ni ada banyak kategori, ada yang alergik pada makan(seafood,ubat-ubatan) , alergik bulu kucing mahupun haiwan lain yang berbulu, alergik habuk,alergik debunga, alergik sejuk,alergik habuk dan sebagainya.

Apa Itu Alergik??

Alergik adalah reaksi keimunan terhadap bahan yang disedut ,dimakan atau yang hanya disentuh. Sistem keimunan badan bertindak balas terhadap alergik-bahan yang membangkitkan reaksi-dengan mengeluarkan histamine dan kimia-kimia lain yang menyebabkan symptom seperti gatal hidung, pedih tekak ,mata berair dan gatal2 dan ruam gatal.

PUNCA PENYEBAB  ALAHAN DAN ALERGIK
*Faktor Pemakanan
Alahan kepada makanan seperti seafood, susu, soya, telur . Ia boleh menyebabkan bibir, kerongkong, muka dan lidah menjadi bengkak serta gatal2.
Individu yang mengalami alahan kepada makanan perlulah berhati-hati semasa hendak memilih makanan. Mereka juga perlulah mengelakkan daripada memakan makanan seperti seafood dan kekacang untuk mengelakkan daripada terkena alergik.

*Faktor Persekitaran
Persekitaran yang kotor dan berhabuk juga boleh memberi kesan buruk kepada individu yang menghidapi alahan terhadap habuk. Dengan itu, mereka perlulah duduk dikawasan yang bersih untuk mengelakkan daripada terkena alahan terhadap diri mereka. 

*Faktor Pemakaian Alat Makeup dan pakaian
Ada juga sesetengah orang yang alahan terhadap alat makeup mahupun pun pakaian. Jika mereka guna alat makeup yang tidak bersesuaian, kulit mereka pasti akan mengalami kegatalan.

*Faktor Gigitan Serangga
Tidak ramai yang mengalami alahan kepada racun yang disuntik oleh lebah dan tebuan yang mengandungi alergik. 
Bagi mereka yang tiada alahan kepada sengatan tersebut mungkin mengalami bengkak dan gatal-gatal kulit biasa selama beberapa jam.
Manakala individu yang mengalami alahan serangga cenderung menpunyai ruam yang besar , mengalami bengkak dan gatal-gatal dari beberapa hari ke minggu. Oleh itu, bagi mereka yang sensitif kepada sengatan serangga perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

*Alahan kepada Ubatan
Alahan terhadap ubatan ini tidak boleh diambil ringan ia boleh menghasilkan satu tindak balas yang tidak menyelesaikan malah mengancam nyawa.
Alahan ini boleh menyebabkan gejala-gejala seperti ruam yang ringan hingga kepada kejutan anafilaktik, dalam masa beberapa minit.

Cara Penyelesaiannya:
*Segera mendapatkan rawatan daripada doktor
*Jangan letak sebarang ubat/krim tanpa rujukan daripada doktor(takut lain pulak jadinya nantikan)
*Elakkan daripada sinaran UV atau berpeluh ,nie boleh menyebabkan ia bertambah gatal.
*Sentiasa bersihkan kawasan persekitaran( bagi sesiapa yang alergik habuk)
*Pastikan binatang peliharaan anda berada diluar rumah untuk mengelakkan daripada alahan terhadap bulu binatang.
Paling utama elakkan melakukan perkara yang boleh menyebabkan anda mengalami alahan.

P/S: sarah buat entry ni mengikut pengalaman sarah sendiri.. sebab sarah ada alergik habuk dan alergik pada bulu kucing... kalau sarah main dengan kucing mesti hidung dan mata sarah akan gatal (tapi sarah suka ngan kucing ermm.. ) .. tapi tu tak teruk sangat sekarang ni sarah selalu kena alergik habuk... sarah tak boleh duduk kat tempat yang berhabuk.. nanti mesti badan sarah gatal-gatal, bibir bengkak...ishhh.. terseksa tau tak.. nape la mesti ada alergik ni.. ish3..  

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Aku amat merinduimu ..


Ntah berapa lama lagi saya kena tunggu awak, tunggu panggilan dari awak, ok fine.. kalau awak tak ada kredit saya faham ..tapi bila saya telefon awak kenapa awak tetap tak jawab panggilan saya.. hanya robot je yang jawab.. saya risau kalau awak marahkan saya lagi.. saya sayangkan awak.. hari terakhir awak telefon saya masa besday awakkan..5/10 hari jumaat..ermm..saya happy sangat bila dapat dengar suara awak.. tapi dalam masa yang sama saya rasa takut.. takut awak masih marahkan saya lagi.. saya wish besday awak.. masa awak telefon tu saya tengah studykan..lagi pun awak nak pi mandi lepas tu... saya ckp dengan awak telefon la malam2 sebab ptg tu saya ada exam.. awak dah janji dengan saya yang awak nak telefon saya semulakan.. tttaaaapppiii mana??? awak tau tak saya tunggu panggilan dari awak..saya rasa sedih bila awak tak telefon semula... kenapa awak?? kenapa macam ni.. awak tau tak saya rindu awak sangat2.. selama ni saya tak pernah rasa macam ni..  :( .. saya sunyi tanpa awak.. masa taip post ni saya menangis.. tak de sapa pown kan yang nak baca cerita ni.. tapi.. saya tujukan post ni untuk awak..walaupun dah banyak kali awak buat saya menangis.. awak marah2 saya tapi saya tau awak buat untuk kebaikan saya juga.. awak marah sebab memang saya yang salah.. saya tau.. saya mengaku semua kesalahan saya... 

Saya nak minta maaf sangat2 kat awak.. saya sentiasa doakan kebahagiaan awak.. saya harap awak sentiasa bahagia dengan orang yang tersayang... Aku amat merinduimu sayang..




P/S: entry ntah pape je la ni kan..huhu..
➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Cuti sem telah bermula


Cuti sem dah bermula
bila???
bila lagi sekarang ni la.. sarah dah cuti dah... cuti sem sarah dalam 1bulan 1minggu tapi sarah rasa macam lebih je.. hehe.. ye la kan course sarah abis final exam hari tu awal.. so dapat la cuti lama.. ermmm.. tapi bosan gak tak buat apa2 time cuti ni.. ingat nak sambung buat craft lagi la.. dah lama dah tak menjahit...rasanya tangan sarah ni dah kekok dah kot.. comfirm tak cantik jahitannya nanti.. huhu.. apa pun tak bolehkan.. wink..wink..wink..ok stop membebel..any idea?? bagi la idea sikit nak buat apa.. nak jalan2 duit tak cukup.. nak buat apa lagi ek.. ok tak tau.. lamanya nak tunggu sem 2 ni.. nak study..study.. study.. 
ehh... taaappppiii rasa takut lak dengan result final ni.. aduhai.. hope resultnya ok then tak de yang gagal.. ermm.. so sad... huhu.. k la.. bye adios.... !>

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

Tamat sudah final exam bagi kami ..


Hello.. ini merupakan autopublish post.. hehe...
yang mana sekarang ini mungkin saya tengah menjawab paper terakhir saya iaitu paper pengenalan kepada teknologi maklumat.. 
Berakhirnya paper ini, bermulalah cuti sem kami dan berakhirlah semester 1.. hehe.. rasa macam awal sangat.. bulan 12 ni dah jadi senior dah... mestilah...kan dah masuk sem 2 kan..kan... hope result sarah ok la.. takut juga la.. walaupun carry mark dah lulus tapi tu masih tak cukup bagi sarah.. selagi tak mencapai target selagi tu la sarah kena usaha..kan..kan.. caiyok3.. DTM boleh..DTM boleh.. haha.. :D.. 


➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥

GIVEAWAY ENTRI KE-1000 BLOG AESYA ZEALOUS

jom kita join Giveaway lagi..kali ni GIVEAWAY ENTRI KE-1000 BLOG AESYA ZEALOUS ..



caranya mudah je pown.. jom la join.. click je banner kat atas tu dan ikut step2nya ok..
good luck.. ^_^

➳♥ terima kasih daun keladi,ade mase baca lagi k..and jangan lupa like..=♥